Aktivnosti saveza

Konjic predstavio bogatu gastronomsku ponudu - Festival hrane “Konjic Food Fest” okupio rekordan broj izlagača i posjetilaca

Savez poljoprivrednih udruženja Konjic danas je uz pokroviteljstvo Grada Konjica i podršku Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK održao Festival hrane “Konjic Food Fest” koji je okupio 88 izlagača iz Konjica i BiH. Ovom prilikom predstavljena je bogata ponuda pekarskih i poslastičarskih proizvoda, mliječni i mesni proizvodi, te prerađevine od voća i povrća uzgojenog na području Konjica.

Ovogodišnji Konjic Food Fest otvorili su Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika Konjica za privredu, finansije i društvene djelatnosti i Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic.

 

VIDEO PRILOG HAYAT TELEVIZIJE MOŽETE POGLEDATI KLIKOM NA LINKU NAŠEG FB PROFILA

- Njegujući tradiciju pripreme hrane na našem području, ovim Festivalom želimo ukazati na sve njene vrijednosti i značaj konzumiranja zdravih namirnica proizvedenih na našem području. Grad Konjic kroz kontinuiranu podršku poljoprivrednim proizvođačima, podršku obrazovanju mladih u Srednoj školi Konjic za deficitarna zanimanja, među kojima su i kuhari, nastoji stvoriti dobru osnovu za budućnost, jačajući na taj način domaće kapacitete koji će organskom prizvodnjom sirovina i očuvanjem tradicionalnog načina pripreme hrane osigurati zdrav život stanovnicima Konjica, ali i svim gostima koji ga posjete - kazao je obraćajući se u ime gradonačelnika Osmana Ćatića, Adnan Špago pomoćnik za privredu, finansije i društvene djelatnosti.

Ministar Donko Jović pohvalio je manifestaciju i organizatore, naglašavajući kako iskren, otvoren i konstruktivan rad na njenoj realizaciji za rezultat ima rekordan broj izlagača i posjetilaca. - Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK stavljajući akcenat na uvezivanje poljoprivrede i turizma želi kroz brendiranje i zaštitu poljoprivrednih proizvoda povećati njihovu vrijednost, zato nastojimo podržati ovakve manifestacije i brendiranje proizvoda iz Konjica - kazao je ministar Jović.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te brojnih institucija i ustanova koje su direktno vezane uz poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Festival hrane “Konjic Food Fest” koji je održan pod motom “Made in Konjic” bio je prilika i za kulinarsko takmičenje u pripremi tradicionalne poslastice tufahije, proglašenje naljepše uređenog štanda i najljepše upakovanog proizvoda, te degustaciju ribljih specijaliteta, domaćih čajeva i pečenih kestena.

IZVOR: www.konjic.ba

Za više fotografija posjetite naš FB profil Savez poljoprivrednih Udruženja KonjicSavez poljoprivrednih Udruženja Konjic

 

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg