Aktivnosti saveza

MINISTAR JOVIĆ NA 12. FESTIVALU HRANE ''KONJIC FOOD FEST 2022''

Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je prisustvovao svečanom otvorenju 12. festivala hrane „Konjic Food Fest 2022“.

Tom prilikom ministar Jović je istaknuo da kada se nešto godinama radi u saradnji sa svim nivoima - Grad, Kanton i FBiH, onda to mora dati rezultate.

''Mi u Ministarstvu smo zadovoljni sajamskim manifestacijama i to je nešto što godinama sufinansiramo, a ono na čemu želimo raditi u narednom periodu jeste da dio novca izdvajamo za brendiranje i zaštitu domaćih proizvoda i proizvodnje. Takvi proizvodi podižu vrijednost, ne samo poljoprivrednoga proizvoda, već upotpunjuju i turističku ponudu. Nama i jeste cilj u Strategiji ruralnog razvoja Kantona uvezati poljoprivredu, turizam i ekologiju. Konjic ima jako dobre potencijale za sve to i vjerujem da ćemo kroz zajedničku saradnju uvijek imati razumijevanje za takve projekte.

Ove godine ćemo pomoći u brendiranju i zaštiti repovačkog sira i paradajza iz Buturović Polja, a vjerujemo da nećemo na tom stati te kako ćemo naredne godine krenuti sa još nekim proizvodima sa područja Konjica'', zaključio je ministar Jović.

U ime Grada Konjica prisutne je pozdravio Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika u Službi za privredu, finansije i društvene djelatnosti Grada Konjica, koji je i svečano otvorio ovogodišnji Festival hrane.

''Ovo je manifestacija na koju možemo biti izuzetno ponosni i koja je ove godine okupila rekordan broj izlagača. Na jednom mjestu finalizirano je sve ono što je rađeno tokom godine, odnosno predstavljeni su rezultati rada vrijednih Konjičana koji su na svojim poljima, u voćnjacima i na farmama proizveli kvalitetne i zdrave domaće proizvode. Želja nam je da putem ovoga festivala, njegujući tradicionalan način pripreme hrane, ukažemo na sve njezine vrijednosti i na zdrave namirnice sa našega područja'', naveo je Špago.

Inače, 12. festival hrane „Konjic Food Fest 2022“ organizirao je Savez poljoprivrednih udruženja Konjic pod pokroviteljstvom Grada Konjica. Ove godine Festival je okupio rekordan broj izlagača iz cijele BiH, ukupno 88, koji su svoje proizvode izložili na 108 štandova.

 

izvor: MINISTAR JOVIĆ NA 12. FESTIVALU HRANE ''KONJIC FOOD FEST 2022'' | Vlada HNZ (vlada-hnz-k.ba)

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg