Aktivnosti saveza

OKRUGLI STO „NACRT PROGRAMA NOVČANIH PODRŠKI U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU ZA 2020 GODINU”

Dana 12. 02.2020. godine u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH, u organizaciji Saveza pčelara FBiH, a uz podršlu Privredne/Gospodarsje komore FBiH,u Sarajevu, održan je okrugli sto na temu “Nacrt programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2020 godinu.”.

Učesnici Okruglog stola bili su: predstavnici: Federalnog MPVŠ, Zavoda za poljoprivredu FBiH, Privredne komore FBiH, Agencije za sigurnost hrane, Veterinarskog fakulteta Sarajevo članovi Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH, pčelari i predstavnici medija.

Uvodni referat podnijela je Prof.dr Behija Dukić, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon uvodnog referata, prisutnima se u ime organizatora Okruglog stola obratio, predsjednik Saveza pčelara FBiH, gospodin Deljo Sejo, koji je u svom obraćanju naglasio da je i ove godine, bez obzira na uložene velike napore i pregovore s predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, pitanje poticaja u pčelarstva Nacrtom pravilnika o poticajima u poljoprivredi, tretirano na način kao I predhodnih godina, čime je još jednom pokazan diskriminatorski odnos prema pčelarstvu.Ni ove godine autotri Nacrta programa poticaja nisu shvatili da je Pčelarstvo poljoprivredna djelatnost od posebnog društvenog, privrednog I ekološkog značaja, a da je pčela najznačajniji prirodni oprašivač.

Ovakav pristup pčelarstvu, omogućio je da se sve više prodaje uvozni umjetni- patvoreni med, koji je uz domaći patvoreni med, sve više prisutan na putevima, pijacama i prodavnicama, protiv čega se pčelari stalno bore, ali su sami nemoćni.

Očekujemo da će se na suzbijanju prodaje patvorenog meda uključiti nadležne inspekcije na svim nivoima.

Nakon završetka Okruglog stola, održana je pres konferencija na kojoj su učesnici Okruglog stola dali izjave za medije o problematici o kojoj je na Okruglom stolu razgovarano

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg