Aktivnosti saveza

U KONJICU ODRŽANA PRVA KONFERENCIJA “POLJOPRIVREDA U HNK/Ž – KAKO DALJE”

Dana 13.12.2019.godine u Konjicu je u organizaciji Ministarstva PVŠ HNK/Ž i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic. održana Prva Konferencija “Poljoprivreda u HNK/Ž - kako dalje?”

Moderator na konferenciji bila je novinarka Radio Konjica Amra Mušinović Husić.


Prvi se skupu obratio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, koji je pozdravio prisutne i dao presjek stanja u poljoprivredi na području HNK/Ž, s osvrtom na prisutne probleme, posebno poticajnu politiku u poljoprivredi. U ime ministra MPŠV HNK Donke Jovića, koji je bio opravdano odsutan, obratio se savjetnik ministra Damir , Jerković, koji je govorio o realizovanim aktivnostima u oblasti poljoprivrede u HNK/Ž zadnjih nekoliko godina, koje su imale stalni trend rasta i poboljšanja uslova u poljoprivredi i planovima za naredne godine u kojima se očekuju još bolji uslovi za bavljenje poljoprivredom.

Uvodničari na konferenciji na zadanu temu bili su: za Animalnu proizvodnju: Jozo Pavlović ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK i Izeta Macić ispred Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, a za Biljnu proizvodnju: Perica Bulić ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK i Alma Huseinbegović -Radmanić ispred Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic.

Konferenciji su prisustvovali: predstavnici Federalnog MPVŠ, Federalnog agromediteranskog zavoda, poslanici u Federalnom parlamentu i parlamentu HNK/Ž, ministri u vladi HNK/Ž, Švicarskog Caritasa, Akademske zajednice, Grada Mostara i općina iz HNK/Ž, poljoprivrednih udruženja i zadruga s područja HNK/Ž i članovi Udruženja članica Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic.

U završnom dijelu Konferencije, vođena je veoma široka rasprava, u kojoj je učestvovao veliki broj prisutnih, s ciljem davanja konstruktivnih prijedloga za rješavanje problema u poljoprivredi i njihovo prevazilaženje.

Nakon iscrpne rasprave doneseni su zaključci kojima je cilj da se od organa nadležnih za rješavanje stanja u poljoprivredi zatraži da se više pažnje posveti oblasti poljoprivredne proizvodnje, da se propisi koji regulišu poljoprivredu prilagode interesima poljoprivrednih proizvođača i da im se donesenim propisima omogući da pravovremeno ostvare prava u oblasti poticaja.

Cilj je da se Pravilnici, Uputstva i Javni pozivi donose početkom godine kako bi se do kraja aprila završila sva komisijska (zapisnici) i inspekcijska nadležnost (provjere).

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg