Aktivnosti saveza

BILTEN: 10. MEĐUNARODNI FESTIVAL HRANE “KONJIC FOOD-FEST” 2019.

U organizaciji općine Konjic, Savezapoljoprivrednih udruženja Konjic, Centra za neformalnu edukacju u kulinarstvu i ugostiteljstvu Gastroid, FirmaToFi d.o.o. iz Sarajeva i Agencije Prvi Korak, dana 02. i 03. oktobra 2019 godine na Sportsko-kulturnom centru “Partizanovo” u Konjicu održan je 10. Međunarodni festival hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2019.

Organizacioni odbor za pripremu 10. Međunarodnog festival hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2019, pripreme je počeo nekoliko mjeseci ranije, a tehničke pripreme za realizaciju manifestacije dva dana uoči festivala i na sam dan festival uradili su članovi Stručne službe i uposlenici Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, radnici JKP Standard iz Konjica, i učenici Srednje poljoprivredne škole iz Konjica.

Za ovogodišnji Festival, vladao je veliki interes, tako da oni koji su se kasno javili, zbog ograničenih tehničkih mogućnosti nisu mogli učestvovati.

Učestvovalo je 113 izlagača I pet kuharskih ekipa, što je novi rekord, a organizator je učinio maksimalan napor, da omogući učešće na vrijeme prijavljenim,jer je ovo maksimalan kapacitet koji prostor na kojem se Festival održava omogućava.

Oko 50% izlagača su bili domaći , a druga polovina izlagači Iz mjesta širom BiH, iz: Sarajeva, Mostara, Visokog, Gračanice, Travnika, Stoca, Banja Luke, Kozarca, Bosanske Krupe, Stjepan Polja, Jablanice.

Neki izlagači izlagali su samostalno, a neki sa svojim udruženjima i organizacijama.

Jedan broj izlagača se nisu uklapali u kriterije Festivala hrane, a organizator im je dozvolio učešće jer su svojim proizvodima uljepšali I proširili asortiman ponuđenih proizvoda.

Po programu festivala, u 11:00 sati počeo je svečani dio – ceremonija otvaranja Festivala.

Voditeljica programa gospođa Biljana Handžo pozdravila je prisutne, zaželila im je dobrodošlicu i najavila obraćanje zvaničnika.

Prvi se prisutnima obratio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, gospodin Nusret Avdiebgović, zatim ministar Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u HNK ,dr. sc. Rašid Hadžović.

Nakon obraćanja zvaničnika, uslijedila je dodjela zahvalnica za doprinos organizaciji Međunarodnog festivala hrane «Konjic Food Fest 2019»

Zahvalnice je uručio pomoćnik načelnika Općine Konjic i direktor Festivala gospodin Vahid Alibegović.

Zahvalnice su dobili:

-JP «Igman» Konjic, PBP DOO Konjic, «Impress centar» Konjic, Sunagić Samir, Bajić Esad, Srednja ugostiteljsko-turistička škola Vrnjačka Banja, JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić, Ekonomsko-trgovinska škola Prijepolje, Srednja škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Sergej Stanić Podgorica, Ugostiteljsko turistička stručna škola Konjic, Jelena Spasojević, Milenka Milosavljević i Mehdija Košpo

Zahvalnice za desetogodišnje učešće na Međunarodnom festivalu hrane «Konjic Food Fest 2019» uručila je, Šefica Stručne službe Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, gospođa Izeta Macić:

Zahvalnice su dobili:Duranović Avdo, Faladžić Huso, Fišić Mirsad, Gagula Semir, Čukas Fadil, Perva Osman, Mezit Rasim, Hondo Izeta, Zelić Mumin, Mehić Eko turizam Vlašić i Herbolos Sarajevo (Ajdin Prašović)

 

U dijelu kulturno zabavnog programa, prvi su učestvovali članovi KUD-a “Preporod” iz Konjica.

U nastavku kulturno zabavnog programa, posjetioce je zabavljalo, UG „Bravo Mi” iz Sarajeva, koji su bili prava atrakcija za posjetioce, posebno za djecu.

Na 10. Festivalu hrane “Konjic Food Fest” 02. i 03. oktobra 2019. godine kupcima je nuđeno:

- razne vrste sira: repovački sir, sir iz mjeha, dimljeni sir, visočki, vlašički - travnički sir, koziji sir i širok asortiman suhomesnatih proizvoda

-Voće ipovrće i prerađevine od voća i povrća zauzeli su posebno mjesto kako po obimu tako i po kvalitetu, što je kupcima pružilo mogućnost da obogate svoju zimnicu.

 

Med i ostali pčelinji proizvodi i proizvodi na bazi meda.. Nuđeno je više vrsta meda: bagremov, med od vrijesaka, livadski, kadulja, kestenov i šumski med, čoko med te proizvodi od meda ili na bazi meda: matična mliječ, propolis, vosak i polen.

Ljekovito bilje i preparati na bazi ljekovitog bilja iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Više vrsta torti i kolača raznih vrsta, nudilli su proizvođači širom BiH, a posebno Udruženja žena iz Konjica, Jablanice, Mostara, Visokog, Gračanice, Stjepan Polja.

Festival je na svoj način uljepšao Turak Ibrahim, koji je načinom izlaganja i vrstom opreme izazvao veliku pažnju prisutnih.

Doprinos realizaciji Festivala dali su i učenici Srednje poljoprivredne škole iz Konjica koji su pomagali učesnicima u pripremi i uređivanju njihovih izlagačkih mjesta, kao i svog štanda i učenici Srednje ugostiteljsko turističke stručne škole iz Konjica, koji su za goste Festivala uspješno pripremili zakusku. Pokazali su da im škola pruža prave mogućnosti da postanu vrsni kuhari.

Poseban kvalitet Festivalu dali su učesnici takmičari ugostiteljskih škola:

Srednja - ugostiteljsko-turistička škola Vrnjačka Banja, Srbija, JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić, Crna Gora, Srednja škola za turizam ,ugostiteljstvo I trgovinu Sergej Stanić, Podgorica, Crna Gora,Ekonomsko – trgovinska škola Prijepolje, Srbija I Ugostiteljsko turistička stručna škola Konjic, BiH I Udruženja žena: Udruženja žena iz Konjica, Jablanice, Mostara,Gračanice, Visokog, Stjepan Polja, koje su izložile ranije pripremljene proizvode, a na dane festivala na licu mjesta pripremale: puru i halvu.

Svake godine se sve veći broj učesnika odlučije odgovoriti zadatku Festivala i ideju kanki proizviđači kao što su proizvođača na prvom mjestu sakupljača, prerađivača i ova, tinktura, krema na baorganizatora da na Festival donesu hranu koja je napravljena po tradicionalnoj, domaćoj receptur, ili da je prave na licu mjesta.

U oba dana festivala organizovana je “Čajanka”, koju su pripremili članovi Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i OPZ Konjic. Čaj je pripremljen od ljekovitih trava ubranih na čistim, često veoma nepristupačnim područjima općine Konjic, zaslađen domaćim medom, a učenici Srednje poljoprivredne škole iz Konjica, su pomogli realizaciju čajanke, djeleći čaj učesnicima i gostima.

Organizator je i ove godine organizovao takmičarski dio Festivala. Komisija formirana od predstavnika Općine Konjic, Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, Opće poljoprivredne zadruge Konjic, birala je najuređenije izlagačko mjesto.

Nakon što je komisija obišla sva izlagačka mjesta, proglasila je pobjednike 10. Međunarodnog festivala hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2019

 

 

Direktor Organizacionog odbora Festivala i pomoćnik načelnika općine Konjic, gospodin Vahid Alibegović, uručio je diplome i novčane nagrade pobjednicima, a to su:

1.mjesto UŽ „MOST” JABLANICA, 2.mjesto ELVEDIN ČORBO i 3.mjesto NUSRET I RAZIJA BOLOBAN

Po programu Festivala organizovan je okrugli sto za ugostiteljske radnike i učenike koji se pripremaju za rad u ugostiteljstvu. Predavanje o temi „Porcije balkanskih jela” održala je Jelena Spasojević, direktorica Srednje ugostiteljsko turističke škole iz Vrnjačke Banje, Srbija.

Da se Organizacioni odbor trudi da Festival organizacijski svake godine bude sve bolji, potvrđuje i činjenica da je u noći između prvog i drugog dana festivala organizovano druženje za sve učesnike festivala i članove organizacionog odbor.

Festival su pratile: TV-1, TV OBN, RTV Jablanica i Radio Konjic, koji je bio medijski pokrovitelj.

Poseban kvalitet Festivalu dale su novinarke Radio Konjica, koje su oba dana Festivala slušaoce Radio Konjica i prisutne na Festivalu obavještavale o svim dešavanjma na Festivalu, razgovarale sa učesnicima, gostima i posjetiocima, tako da su izlagači bili u prilici da se besplatno reklamiraju.

Takmičenje kuhara u pripremi nacionalnog jela od ribe pastrmke praćeno je od strane komisije, u čijem sastavu su bili vrsni kuhari, sudije u kulinarstvu; Milan Bukarica, ManojloVojvodić, Nijaz Abadžić, Milanka Milosavljević, Senad Hodžić, Jelena Nenezić i i vrhovni sudija Hamid Hadžić, kojima su za učešće dodijeljene zahvalnice.

Komisija je ocijenila takmičenje i proglasila pobjednike:

1.mjesto - Srednja ugostiteljsko-turistička škola-Vrnjačka Banja, Srbija, JU Srednjaekonomsko-ugostiteljska škola Nikšić, Crna Gora I Srednja škola za turizam ,ugostiteljstvo I trgovinu Sergej Stanić, Podgorica, Crna Gora

2.mjesto - Ugostiteljsko turistička stručna škola Konjic, BiH

3.mjesto - Ekonomsko – trgovinska škola Prijepolje, Srbija

Pobjedničkim ekipama direktor Festivala Vahid Alibegović uručio je diplome I medalje, a svim učesnicima zahvalnice za učešće.

Ukupni pobjednik, kao najbolji kuharski tim je ekipa: Srednje – ugostiteljsko turističke škole iz Vrnjačke Banje, Srbija, kojoj je uručen pobjednički pehar i diploma.

Organizacija i takmičenje u kulinarstvu odvijalo se uz asistenciju   Centra za neformalnu edukaciju u kulinarstvu I ugostiteljstvu GastroID I Firma “ToFi” d.o.o, koji su obezbijedili sve uslove za takmičenje

Pored takmičenja u pripremi nacionalnog jela od ribe pastrmke, organizovano je i takmičenje u pripremi Riblje čorbe, koje je pratila komisija u sastavu: Mehdija Košpo, Manojlo Vojvodić, Senad Hodžić i Milanka Milosavljević.

Pobjednicima su uručene diplome i novčane nagrade od strane direktora Festivala gospodina Vahida Alibegovića, a pobjednici su: 1.mjesto - NAJLA I TARIK REPOVAC, 2. mjesto - FATIMA I SUAD DŽUMHUR i 3 mjesto - NERMA ZUKIĆ I MIRZA VELIĆ.

Organizator je na osnovu realizacije planiranog programa Festivala, utisaka i zapažanja gostiju, izjava izlagača, koji su više nego zadovoljni učešćem na Festivalu, te komentara posjetilaca, ocjenio da je Festival dobro organizovan, sa zaključkom da se uočene sitne greške otklone na narednim Festivalima, s nadom da će i ugostiteljske i turističke organizacije s područja općine

Konjic, kao i sve veći broj građana prepoznati i podržati pozitivnu stranu festivala, i isti iskoristiti za vlastitu reklamu i reklamu općine Konjic.

Da je Festival uspio i da zaslužuje visoku ocjenu potvrdili su i članovi Stručne službe i uposlenika Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, koji su nakon četverodnevnog napornog rada, sa uposlenicima JKP „Standard” i učenicima Srednje poljoprivredne škole iz Konjica obavili tehničku realizaciju Festivala.

U ime organizatora i pokrovitelja festivala, hvala svim učesnicima, posjetiocima i gostima, sretno do oktobra 2020. godine, kada vas očekujemo na 11.Međunarodnom festivalu hrane “KONJIC FOOD-FEST 2020”.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg