Aktivnosti saveza

BILTEN "14.DANI POLJOPRIVREDE OPĆINE KONJIC"

U organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i Mjesna zajendica Neretvica, a pod pokroviteljstvom Općine Konjic i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, dana 05.09.2019 godine u Buturović Polju, općina Konjic, održana je četrnaesta manifestacija “Dani poljoprivrede općine Konjic”.

Klimatski uslovi, velike kiše tokom maja, a posebno nevrijeme, koje je u junu zadesilo područje Neretvice, bitno je uticalo na količinu i kvalitet poljoprivrednih proizvoda tokom 2019 godine , što je razlog da je na ovogodišnjim Danima poljoprivrede bilo nešto manje izlagača, nego ranijih godina..

Zbog pomenutih objektivnih okolnosti, ove godine je na sajmu bilo oko 40 izlagača, alii znatno više posjetilaca i gostiju.

                                                 

Voditeljica programa Alisa Kudra, u 11,00 sati, kada je protokolom predviđeno zvanično otvaranje, pozvala je domaćina manifestacije, predsjednika Mjesne zajednice Neretvica Ahmu Miljevića da se obrati prisutnima i zaželi im dobrodošlicu. Prisutnima se zatim obratio predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusret Avdibegović, koji je u svom obraćanju istakao sve poteškoće s kojima su se poljoprivredni proizvođači susretali ove godine, ali da i današnja ponuda govori da se poljoprivredni proizvođači snalaze i tržištu nude kvalitetne proizvode

Prisutnima se obratio i direktor Federalnog agropedaloškog zavoda Prof dr Esad Bukalo, koji je podržao ovu i slične manifestacije i poljoprivredne proizvođače koji bez obzira na klimatske uslove s kojima se teško bore , nastavljaju proizvodnju. 

 

 

 

 

 U ime Općine Konjic poljoprivrednim proizvođačima i gostima obratio se i Sajam otvorio pomoćnik načelnika Općine Konjic, gospodin Vahid Alibegović, koji je obečao da će općina Konjic nastavit pružati pomoć poljoprivrednim proizvođačima, kao što je pomagala i do sada.

 

 

 

Nakon otvaranja manifestacije, izlagače i učesnike je zabavljao KUD “Preporod” iz Konjica i učenici osnovnih škola Parsovići i Seonica sa svojim dramskim i muzičkim sekcijama.

Ova, kao i predhodne manifestacije potvrđuje da se poljoprivredni proizvođači trude da svake godine ponude što bolji i što širi asortiman poljoprivrednih proizvoda i da budu najbolji, jer manifestacija ima i takmičarski karakter i svake godine se proglašavaju pobjednici po vrstama proizvodnje.

Na manifestaciji je nuđeno:

Voće i povrće:

Prerađevine od voća i povrća:

Med i ostali pčelinji proizvodi,

 

U toku manifestacije, Komisije za ocjenu kvaliteta ponuđenih proizvoda, obišle su štandove i ocijenile kvalitet ponuđenih proizvoda, koje su učesnici ponudili na “14 danima poljoprivrede općine Konjic

Komisije su nakon ocjene kvaliteta ponuđenih proizvoda, proglasile pobjednike po kategorijama kojima je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, gospodin Nusret Avdibegović, uručio medalje i diplome:

Proizvođač paradajza                                                                                     

1.Mjesto – Mujala Hamza                                           

2.Mjesto – Džino Himzo

3.Mjesto – Mezit Kasim

 

Proizvođač luka                                 

1. Mjesto – Sarajlić Asaf         

2. Mjesto – Mezit Rasim  

3. Mjesto - Turković Adem

                                              

Proizvođač paprika  

1.Mjesto  - Hondo Izeta i Hamed,   2.Mjesto – Topalović Hamed,  3. Mjesto – Hrnjica Ragib 

 

Proizvođači šljiva

1.Mjesto – Hakalović Sejdo,   2.Mjesto – Hasagić Fetah,   3.Mjesto –Turak Ibrahim                                                                 

                                                        

Pčelarstvo    

1. Pčelarstvo “Buljina” i Lapo Sulejman

2. Mjesto – Gagula Semir i Pripo Muharem

3. Mjesto – Šabanović Mujo i Halilović Fikret

                                                 

Proizvodnja i prerada ljekovitog bilja                                                               

1. Mjesto – Perva Osman

2. Mjesto –Mustafić Adem  

3. Mjesto - Ćukas Fadil

                  

Proizvođač sira:  

1.Mjesto – Memić Fadil

2.Mjesto –Šabanović Emir                                                   

Vlasnik najboljeg stada ovaca:                          

 1. Mjesto -Hrnjica Ismet                                                                                                             

 

Održavajući tradiciju da se na Sajmu održavaju i sportske igre i ove godine je, održana trka na 1000 m, a pobjednici su­:

1. Mjesto – Miljević Nezim
2. Mjesto – Moro Ajnur                   
3. Mjesto – Dedić Amar 

;: 

Pobjednicima u trci na 1.000 m predsjednik Mjesne zajednice Neretvica Ahmo Miljević, uručio je diplome i nagrade.                                                                                                                                       

Dani poljoprivrede općine Konjic imaju za cilj da na najbolji način promovišu poljoprivredne proizvode s područja općine Konjic i daju podršku poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji njihovih planova, kao i da promovišu sportske aktivnosti.

Sve organizacione aktivnosti oko pripreme i realizacije 14.Dana poljoprivrede općine Konjic i obaveze da manifestacija opravda cilj promocije poljoprivrednih proizvoda, uz finansijsku pomoć općine Konjic i pomoć Mjesne zajednice Neretvica i Upravnog odbora Udruženja povrtlara, uradili su članovi Upravnog odbora i Stručne službe Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, koji su stalno u službi pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Ocjena od strane posjetilaca i gostiju je da je ova manifestacija dobro organizovana, a očekivati je da će “15 dani poljoprivrede općine Konjic” 2020 godine biti još bolji.

                                     

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg