Aktivnosti saveza

OKRUGLI STO „PČELO PUT MI KAŽI - REGISTAR PČELARA I PČELINJAKA"

U organizaciji Saveza pčelara FBiH, a uz pomoć Privredne/gospodsrske komore FBiH, dana 09.maja 2019. godine u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva, održan je okrugli sto na temu “Pčelo put mi kaži – Registar pčelara I pčelinjaka”.

Učesnici Okruglog stola bili su: predstavnici: Ministarstva PŠV FBiH, Akademske zajednice, Federalnog zavoda za poljoprivredu, Privredne komore FBiH i članovi Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH, među kojima su bili i članovi UO iz Saveza udruženja pčelara HNK/Ž iz Jablanice i Konjica.

Uvodni referat podnijela je Erina Lasić, dipl.agronom – direktorica Sektora za poljoprivredu i trgovinu Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Nakon uvodnog referata, prisutnima se obratili, predsednik Saveza pčelara FBiH, gospodin Deljo Sejo, glavni nosilac aktivnosti organizacije i pripreme Okruglog stola, koji je prisutne upoznao sa problemima vezanim za temu okruglog stola, kao i o ostalim problemima koji prate pčelarstvo zadnjih godinana i pokušajima Upravnog odbora da prisutne probleme riješe.

Predstavnici Ministarstva PVŠ FBiH, su objasnili dileme vezane za registar pčelara i pčelinjaka, a predstavnici akademske zajednice i ostali učesnici Okruglog stola su svojim diskusijama i raspravama i stručnom i naučnom pristupu pokušali pomoći pčelarima da riješe probleme vezane za registar pčelara i pčelinjaka, kao i ostala pitanja iz oblasti pčelarstva, koje, opšta je konstatacija zaslužuje veću pažnju svih struktura u državi.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg