Aktivnosti saveza

BILTEN: 8. MEĐUNARODNI FESTIVAL HRANE “KONJIC FOOD-FEST” 2017.

U organizaciji općine Konjic, Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, Centra za neformalnu edukacju u kulinarstvu i ugostiteljstvu Gastroid, Firma ToFi d.o.o. iz Sarajeva i Agencije Prvi Korak doo, dana 04. i 05. oktobra 2017 godine na Sportsko-kulturnom centru “Partizanovo” u Konjicu održan je 8. Međunarodni festival hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2017.

Dan uoči Festivala i u ranim jutarnjim satima na dan Festivala završene su sve tehničke pripreme za realizaciju manifestacije, a pripreme su uradili: članovi Stručne službe i uposlenici Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, radnici JKP Standard iz Konjica, a pomogli su im učenici Srednja poljoprivredne škole iz Konjica.

Programom je Svečano otvaranje Festivala zakazano za 11:00 sati, do kada su sve pripreme završene.  

Na ovogodišnjem Festivalu učestvovalo je 94 izlagača, od kojih su polovina bili domaći , a druga polovina bili su izlagači sa strane, iz: Sarajeva, Tuzle, Jablanice, Viteza, Olova, Visokog, Prozora, Gradačca, Fojnice, Travnika, Gračanice, Bihaća, Mostara, Stoca, Hadžića, Kozarca, Ahmića, Zavidovića.

Neki izlagači izlagali su samostalno, a neki sa svojim udruženjima i organizacijama.

Ove godine organizator je dozvolio učešće i nekim izlagačima koji se ne uklapaju u Festival hrane, ali su svojim proizvodima uljepšali i proširili asortiman ponuđenih proizvoda i kupcima omogućili kupovinu rijetko viđanih proizvoda.

Prije zvaničnog otvorenja Festivala, posjetioci su obilazili štandove sa ponuđenom robom, probali i kupovali ono što im se svidjelo.

Po programu festivala, u 11:00 sati počeo je svečani dio – ceremonija otvaranja Festivala.

Voditeljica programa gospođa Biljana Handžo pozdravila je prisutne, zaželila im je dobrodošlicu i pozvala prve učesnike programa, djecu iz dječijih vrtića «Zulejha Begeta» i «Happy kids» iz Konjica, koje su učesnici Festivala podržali velikim aplauzom.

Nakon prvog dijela kulturno - zabavnog programa, uslijedilo je obraćanje zvaničnika.

Prvi se prisutnima obratio predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, gospodin Nusret Avdiebgović, a zatim je prisutne pozdravio direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu dr Omer Kurtović i na kraju načelnik Općine Konjic gospodin Emir Bubalo, koji se nakon što je uručio zahvalnice za doprinos organizaciji Feativala, obratio prisutnima i otvorio Festival.

Zahvalnice su dodijeljene:

-       Vladi HNK;

-       Udruženju za pomoć i edukaciju ”Žena za ženu” iz Konjica;

-       «Riba Neretva» Konjic;

-       Hamidu Hadžiću;

-       DIV doo Konjic

-      KUD ”Preporod” Konji  

Nakon što je 8. Međunarodni festival hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2017. otvoren, posjetioce, učesnike i goste Festivala zabavljali su članovi KUD-a “Preporod” iz Konjica i Ezad Habibija.

Med i ostali pčelinji proizvodi i proizvodi na bazi meda. Iako je i ova godina za pčelare, bila jedna od lošijih godina po prinosima, oni pčelari, koji pčelare na savremen način i koji su bili uporni u traženju pčelinjih paša, nisu nezadovoljni. Konjički pčelari su prisutni na sajmovima i festivalima širom Bosne i Hercegovine, kao i na ovom Festivalu gdje su bili zastupljeni u značajnom broju. Na prepunim stolovima nudili su više vrsta meda: bagremov, med od vrijesaka, livadski, kadulja, kestenov i šumski med, te proizvodi od meda ili na bazi meda: matična mliječ, propolis, vosak i polen te razni preparati na bazi meda i raznih ljekovitih biljnih vrsta.

Sakupljači, prerađivači i proizvođači ljekovitog bilja članova UG “Brusnica” iz Konjica, kao i učesnici manifestacije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine su pokazali s kakvim sve vrstama čajeva i ostalih prerađevina od ljekovitih biljnih vrsta raspolaže općina Konjic i Bosna i Hercegovina.

Više vrsta torti kolača, koje su nudilli proizvođači širom BiH, a posebno Udruženja „Žena za ženu” iz Konjica,

Posebnu draž Festivalu dali su učesnici takmičari ugostiteljskih škola iz: Srbije Ugostiteljsko-turistička škola Vrnačka Banja , Makedonije -Lazar Tanev Skopje, iz Crne Gore Ugostiteljska škola Podgorica i škole iz Bosne I Hercegovine, I to: JU Srednja ekonomska i ugostiteljska škola Mostar, Srednja ugostiteljsko – turističkaškol škola Konjic, Mješovita srednja škola Hadžići, koje su se takmičile u pripremi ribe pastrmke iz Konjičkog ribnjaka i Udruženja žena: Bosna art iz Stjepan Polja, Izvor iz Škahovica, Kovači iz Zavidovića, Zlatne ruke Moštranke iz Visokog i druge, koje je su izložene proizvode ranije pripremljene.

 

Udruženje „Žena za ženu” iz Konjica su oba dana Festivala pripremale halvu čijem mirisu mnogi nisu mogli odoljeti a učenici Srednje ugostiteljske škole iz Konjica, prvi dan Festivala pripremali su ribu pastrmku, a drugi dan Begovu čorbu i ribu, koje su prodavali po niskim sajamskim cijenama, a što će im pomoći za kupovinu namirnica za praktičnu obuku u školskoj kuhinji.

                 kanki proizviđači kao što suproizvođača na prvom mjestu sakupljača, prerađivača i ova, tinktura, krema na bazZamisao Organizatora je bila da izlagači donesu hranu koja je napravljena po tradicionalnoj, domaćoj receptur, ili da je prave na licu mjesta. Svake godine se sve veći broj učesnika odlučije odgovoriti na postavjeni zadatak..

Takmičenje kuhara u pripremi ribe pastrmke praćeno je od strane komisije, u čijem sastavu su bili vrsni kuhari, sudije u kulinarstvu, članovi Svjetske kuharske organizacije WACS: Hamid Hadžić –i Elvir Toholj –BiH, Goran Grozdanovski-Makedonija, Milan Bukarica i Manojlo Vojvodić- Crna Gora, i Marko Martinović iz Srbije, koja je ocijenila takmičenje i proglasila pobjednike, i to:

1 mjesto Srednja škola LazerTanev – Skopje – Makedonija

   i Ugostiteljska škola – Podgorica – Crna Gora

2 mjesto Ugostiteljsko turistička škola Vrnjačka Banja – Srbija

 

Pobjednicima je direktor Festivala Vahid Alibegović uručio diplome i pehare, a ostalim učesnicima priznanja za angažovanje, i to:

  1. Najbolji ukus i kvalitet pripremljenog jela – Ugostiteljska škola Podgorica- Crna Gora
  2.  Najbolja kreativnost i inovativnost pripremljenog jela-Ugostiteljsko-turistička škola Vrnačka Banja – Srbija
  3. Najbolji estetski izgled i aranžiranje pripremljenog jela-Srednja škola Lazar Tanev Skopje – Makedonija
  4. Najbolje poznavanje karakteristika kvalitetne namirnice - JU srednjaekonomska I ugostiteljskaškola Mostar
  5. Najbolji timski rad –Ugostiteljskaškola Podgorica – Crna Gora
  6.  Najbolji mentor – Mehdija Košpo- Srednja mješovita škola Konjic- ugostiteljsko turistička škola
  7. Najbolje filetirana riba- Srednja škola Lazar Tanev – Skopje - Makedonija
  8. Njbolje kombinirani začini I marinada – Mješovita srednja škola Hadžići

Organizacija i takmičenje u kulinarstvu odvijalo se uz asistenciju   Centra za neformalnu edukaciju u kulinarstvu i ugostiteljstvu GastroID i Firma “ToFi” d.o.o, koji su obezbijedili sve uslove za takmičenje.

Po programu Festivala organizovana je edukacija za poljoprivredne proizvođače na temu ”Analiza tla” koju je u Sali Općine Konjic održala   predstavnica Federalnog zavoda za agropedalogiju iz Sarajeva.

U oba dana festivala organizovana je “Čajanka”, koju su pripremili članovi Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i OPZ Konjic. Čaj je je pripremljen od ljekovitih trava ubranih na čistim, često veoma nepristupačnim područjima općine Konjic, zaslađen s domaćim medom, a učenici Srednje poljoprivredne škole iz Konjica, su pomogli realizaciju čajanke, djeleći čaj  učesnicima i gostima.


Organizator je i ove godine organizovao takmičarski dio Festivala. Komisija formirana od predstavnika Općine Konjic, Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, Opće poljoprivredne zadruge Konjic i Agencije Prvi  korak birala je najuređenije izlagačko mjesto. Nakon što je komisija obišla 94 izlagačka mjesta, proglasila je pobjednike  8. Međunarodnog festivala hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2017.

Direktor Organizacionog odbora Festivala i pomoćnik načelnika općine Konjic, gospodin Vahid Alibegović, uručio je diplome i novčane nagrade pobjednicima, a to su:.  

1. mjesto Dječiji vrtić „Zulejha Begeta” iz Konjica, 2. mjesto Ružić Ivica i  3. mjesto Pirija Amresa


Organizator je na osnovu realizacije planiranog programa Festivala, utisaka i zapažanja gostiju,  izjava izlagača, koji su više nego zadovoljni učešćem na Festivalu, te komentara posjetilaca, ocjenio da je Festival dobro organizovan, sa zaključkom da se uočene sitne greške otklone na narednim Festivalima, s nadom da će i ugostiteljske i turističke organizacije s područja općine Konjic, kao i  sve veći broj građana prepoznati i podržati pozitivnu stranu festivala, i isti iskoristiti za  vlastitu reklamu i reklamu općine Konjic.  

Da je Festival uspio i da zaslužuje visoku ocjenu govore i osmijesi na licima uposlenika Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, koji su nakon trodnevnog napornog rada, sa uposlenicima JKP „Standard” i učenicima Srednje poljoprivredne škole iz Konjica obavili tehničku realizaciju Festivala.

 


U ime organizatora i pokrovitelja festivala, hvala svim učesnicima, posjetiocima i gostima, sretno do oktobra 2018. godine, kada vas očekujemo na 9.Međunarodnom festivalu hrane “KONJIC FOOD-FEST 2018”.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg