Aktivnosti saveza

12. DANI POLJOPRIVREDE OPĆINE KONJIC

U organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i Mjesna zajendica Neretvica, a pod pokroviteljstvom Općine Konjic i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede HNK, dana 07.09.2017 godine u Buturović Polju, općina Konjic, održana je dvanaesta po redu manifestacija “Dani poljoprivrede općine Konjic”.

Klimatski uslovi za poljoprivrednu proizvodnju ove godine su bili veoma nepovoljni, što je razlog da  na ovogodišnjim Danima poljoprivrede nismo mogli vidjeti sve ono što je krasilo izlagačke stolove ranijih godina.

Iako su nepovoljni klimatski uslovi onemogućili sadržaj na manifestaciji ranijih godina i na ovoj manifestaciji je bilo oko 60 izlagača, i značajan brojni posjetilaca i uglednih gostiju.

 

 

Već do 09,00 sati sva izlagačka mjesta su bila spremna, pošto su svi prijavljeni izložili i posjetiocima ponudili dio onoga ono što su proizveli.

Uslijedilo je obraćanje zvaničnika i otvaranje manifestacije.

U 11,00 sati protokolom je predviđeno zvanično otvaranje, kada je voditeljica programa Izeta Macić, pozvala domaćina manifestacije, predsjednika Mjesne zajednice Neretvica Ahmu Miljevića da se obrati prisutnima i zaželi im dobrodošlicu. Prisutnima su se zatim obratili predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusreta Avdibegovića, koji je u svom obraćanju istakao sve poteškoće s kojima su se poljoprivredni proizvođači susretali ove godine, zbog klimatskih uslova koji su ih pratili.

Zatim se prisutnima u ime Federalnog zavoda za  poljoprivredu iz Sarajeva obratio direktor zavoda dr. Omer Kurtović, koji je podržao ovu i slične manifestacije i poljoprivredne proizvođače koji bez obzira na klimatske uslove s kojima se nemogu boriti, nastavljaju proizvodnju. 

U ime Općine Konjic poljoprivrednim proizvođačima i gostima obratio se pomoćnik načelnika Općine Konjic, gospodin Vahid Alibegović, koji je obečao da će općina Konjic nastavit pružati pomoć poljoprivrednim proizvođačima, kao što je pomagala i do sada.

Pošto je Sajam i zvanično otvoren gosti i posjetioci su obilazili izlagačka mjesta, razgovarali sa izlagačima  i probali ponuđene proizvode, neki od gostiju i izlagača su davali izjave za medije.

Nakon otvaranja manifestacije, dok su gosti i posjetioci obilazili izlagače, sve  učesnike je  zabavljao  KUD “Preporod” iz Konjica. 

Ova manifestacija potvrđuje da se poljoprivredni proizvođači trude da svake godine ponude što bolji i što širi asortiman poljoprivrednih proizvoda i da budu najbolji, jer manifestacija ima i  takmičarski karakter i svake godine se proglašavaju pobjednici po vrstama proizvodnje.

Na Sajmu su nuđeni poljoprivredni proizvodi, koje su se u vrijeme održavanja sajma našli na poljoprivrednim imanjima proizvođača sa područja općine Konjic.

Posebno napominjemo da je veliki broj proizvoda proizveden na organski način proizvodnje. 

Na “12 Danima poljoprivrede općine Konjic” učestvovalo je oko 60 izlagača koji su aktivni članovi udruženja, članica Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, što je uslov za učešće na istoj.

Na ovogodišnjem Sajmu učestvovali su i izlagači iz Kozarca sa proizvodima od aronije, što je potvrda da se o sajmu čuje i dalje iako je lokalnog karaktera i cilj je prezentacija domaćih proizvoda.

Na manifestaciji je nuđeno:


Voće: od voća ove godine jedino se nudila šljiva u malim količinama i malina.

 

Povrće: paradajz, luk, paprika, mrkva, kupus, patlidžan i druge vrste koje su posjetioci imali priliku vidjeti i kupiti.


Med i ostali pčelinji proizvodi, koji su već poznati širom BiH, a čiji je kvalitet prepoznatljiv na mnogim sajmovima gdje konjički pčelari učestvuju i po pravilu osvajajaju pobjednička mjesta.Ljekobilje sa velikom ponudom prerađenih ljekovitih biljaka: kunica, šipurak, vrijesak, brusnica, borovnica i druge biljke koje su prisutne na širokom području općine Konjic.

Sir, daleko poznat Repovački sir, koji je veoma tražen i koji se teško može naći na sajamskim manifestacijama u većim količinama, pošto se sve proizvedene količine prodaju na kućnom pragu.

Ni ova sajamska manifestacija nije prošla bez stada ovaca, koja su za ovu priliku posjetiocima pokazali vlasnici ovaca iz Neretvice.Po programu “12 dana poljoprivrede općine Konjic”, nakon što su gosti i posjetioci obišli izložbeni prostor, u krugu sajamskog prostora održano je edukativno predavanje za proizvođače povrća.Predavanje je, kao i prošle godine održala dip.ing.polj. Aida Kohnić.pošto je tema zaštita paradajza o kojoj je govorila, stalno aktuelna i za proizvođače potrebna, jer se paradajz u ovim krajevima proizvodi u većim količinama.i daleko je poznat kao paradajz iz Buturović polja.
U toku manifestacije, Komisije za ocjenu kvaliteta ponuđenih proizvoda, obilazeći sve štandove izvršila je ocjenu kvaliteta ponuđenih proizvoda, koje su učesnici ponudili na “12 danima poljoprivrede općine Konjic”
Komisije su nakon ocjene kvaliteta ponuđenih proizvoda, proglasile pobjednike po kategorijama kojima je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, gospodin Nusret Avdibegović, uručio medalje i diplome:

 

  Proizvodnja paradajza           Proizvodnja luka                       Proizvodnja paprika             

 1.Mjesto – Mezit Kasim             1.Mjesto – Mezit Munib              1.Mjesto - Mujala Muzafer

 2.Mjesto – Kovačević Ramiz     2.Mjesto – Mezit Rasim              2.Mjesto - Hakalović Sejdo

       Proizvodnja šljiva:                                              Proizvodnja malina

 

      1.Mjesto - Hakalović Sejdo                                    1  Mjesto - Plodovi Hercegovine         

      2.Mjesto - Graho Edin                                           2. Mjesto – Mezit Vehbija

      3.Mjesto - Mujak Sulejman                                    3. Mjesto - Mezit Munib               

                                                                                                                                                             

       Pčelarstvo                                           Proizvodnja i prerada ljekovitog bilja                                                         

     1. Mjesto – Buljina Ibrahim                                       1. Mjesto – Ćukas Fadil

     2. Mjesto – Lapo Sulejman                                       2. Mjesto – Perva Osman                        

      

Proizvonja sira:                                                   Vlasnik najboljeg stada ovaca:              

     1.Mjesto – Farma Avdibegović                        1. Mjesto- Hrnjica Ismet                                       

     2.Mjesto – Šabanović Emir                            2. Mjesto – Štet Mirnes                   

     3.Mjesto – Memić Fadil                                 3. Mjesto – Baraković Refik 

 

Održavajući tradiciju da se na Sajmu održavaju i sportske igre, ove godine je zbog slabog interesa, održana samo trka na 1000 m, a pobjednici su:

1. Mjesto – Čomor Haris
2. Mjesto – Padalović Naid
3. Mjesto – Kozić Maid

 

Pobjednicima u trci na 1.000 m predsjednik MZ Neretvica Ahmo Miljević uručio je diplome i nagrade.

 

Dani poljoprivrede općine Konjic imaju za cilj da na najbolji način promovišu poljoprivredne proizvode s područja općine Konjic i daju podršku poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji njihovih planova, kao i da promovišu sportske aktivnosti.

            Ocjena od strane posjetilaca i gostiju je da je ova manifestacija dobro

organizovana, a očekivati je da će “13 dani poljoprivrede općine Konjic” 2018 godine biti još bolji.

                                       

IMG_0132.JPG DSC04494.JPG DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00142.JPG IMG_0716.jpg dpo 42.jpg IMG_1523.jpg dpo 85.jpg DSC00715.JPG DSC00096.JPG