Aktivnosti saveza

11. DANI POLJOPRIVREDE OPĆINE KONJIC

U organizaciji općine Konjic, Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i Mjesna zajendica Neretvica, dana 08.09.2016 godine u Buturović Polju, općina Konjic, održana je ovogodišnja jedanaesta manifestacija “Dani poljoprivrede općine Konjic”.

Iako je za neke grane poljoprivredne proizvodnje i ova godina zbog klimatskih uslova koji su pratili proizvodnju tokom godine bila dosta nepovoljna, na manifestaciji je poljoprivredne proizvode izlagalo okoi 60 izlagača, što je prosjek u odnosu na predhodne godine a istoj je prisustvovao i značajan brojni posjetioci i uglednih gostiju.

Okupljanje i priprema izlagačkih mjesta od ranih jutarnjih sati govori s kakvom ozbiljnošću poljoprivredni proizvođači pristupaju osim proizvodnje i ponudi svojih proizvoda, izlazući ih na sajmovima i ostalim manifestacijama, kako bi kupci mogli vidjeti, ocijeniti  kvalitet proizvoda i kupiti.

U 10,00 sati je protokolom predviđeno zvanično otvaranje do kada su izlagači završili sa pripremama uređenja svojih izlagačkih mjesta.

Uslijedilo je obraćanje zvaničnika i otvaranje manifestacije.

Voditeljica programa Šeherzada Ćukas, kao što je i red, pozvala je domaćina manifestacije, predsjednika Mjesne zajednice Neretvica Ahmu Miljevića da se obrati prisutnima i zaželi im dobrodošlicu. Prisutnima su se zatim obratili predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic Nusreta Avdibegovića, koji je u svom obraćanju istakao sve poteškoće s kojima se poljoprivredni proizvođači susreću, ali je rekao i to da poljoprivredni proizvođači nastavljaju proizvodnju nadajući se da će za poljoprivredne proizvođače doći bolji dani, jer ima onih koji se bore za bolje dane poljoprivrednih proizvođača.

Zatim se prisutnima u ime ministra Ministarstva PVŠ KNK, obratila predstavnica ministarstva gospođa Mirza Alikadić-Vujović, koja se u ime ministra izvinula zbog njegovog nedolaska, a razlog je zauzetost drugim obavezama.
Ministarstvo PVŠ HNK uz Općinu Konjic redovno finansijski podržava ovu manifestaciju.

U ime Općine Konjic poljoprivrednim proizvođačima i gostima obratio se načelnik Općine Konjic, gospodin Emir Bubalo, koji je obečao nastavak pružanja pomoći poljoprivredi, uvodeći nove oblike pomoći, kroz Pravilnik koji je ovih dana pripremljen i usvojen na Općinskom vijeću.

 

 

 

 

 Pošto je Sajam i zvanično otvoren gosti i posjetioci su obilazili izlagačka mjesta, razgovarali sa izlagačima  i probali ponuđene proizvode, neki od gostiju i izlagača su davali izjave za medije.

Dok su gosti i posjetioci obilazili izlagače, sve učesnike je zabavljao KUD “Preporod” iz
Konjica, a priliku da zaigraju imali su i posjetioci Sajma.

Odlika ove manifestacije je da se poljoprivredni proizvođači trude da svake godine ponude što bolji i što širi asortiman poljoprivrednih proizvoda.

Na Sajmu su nuđene sve vrste poljoprivrednih proizvoda, koje su se u vrijeme održavanja manifestacije našle na poljoprivrednim imanjima proizvođača sa područja općine Konjic i veliki broj proizvoda proizveden na organski način proizvodnje, čime su organizatori ostvarili cilj manifestacije a to je podrška razvoju domaće poljoprivredne proizvodnje.

Na “11 Danima poljoprivrede općine Konjic” učestvovalo je oko 60 izlagača koji su aktivni članovi udruženja, članica Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, što je uslov za učešće na istoj.

Na manifestaciji je nuđeno:

Voće: jabuka, kruška, šljiva razno bobičasto voće- malina, ribizla i borobnica, i prerađevine od voća. 

Povrće: paradajz, luk, paprika, mrkva, kupus, patlidžan i druge vrste koje su posjetioci imali priliku vidjeti i kupiti.

Med i ostali pčelinji proizvodi, koji su već poznati širom BiH, a čiji je kvalitet prepoznatljiv na mnogim sajmovima gdje  konjički pčelari učestvuju i po pravilu osvajajaju pobjednička mjesta

Ljekobilje sa velikom ponudom prerađenih ljekovitih biljaka: kunica, šipurak, vrijesak, brusnica, borovnica i druge biljke koje su prisutne na širokom području općine Konjic.

Sir, daleko poznat Repovački sir, koji je veoma tražen i koji se teško može naći na sajamskim manifestacijama u većim količinama, pošto se sve proizvedene količine prodaju na kućnom pragu.

Ni ova sajamska manifestacija nije prošla bez stada ovaca, koja su za ovu priliku posjetiocima pokazali vlasnici ovaca iz Repovaca i Neretvice i koja su privukla posebnu pažnju posjetilaca.

U toku manifestacije, Komisije za ocjenu kvaliteta ponuđenih proizvoda, obišle su štandove i ocijenle kvalitet ponuđenih proizvoda, koje su učesnici ponudili na “11 danima poljoprivrede općine Konjic”

Po programu “11 dana poljoprivrede općine Konjic”, nakon što su gosti i posjetioci obišli izložbeni prostor, u krugu sajamskog prostora održano je edukativno predavanje za proizvođače povrća.

Ovaj put predavanje je održala dip.ing.polj. Aida Kohnić. Govorila je o zaštiti paradajza, koji se ove godine bez obzira na zaštitu, nije mogao sačuvati a koji se u području Neretvice proizvodi u većim količinama i koji je daleko poznat kao paradajz iz Buturović polja.

Komisije su nakon ocjene kvaliteta ponuđenih proizvoda, proglasila pobjednike po kategorijama kojima je  predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, gospodin Nusret Avdibegović, uručio medalje i diplome:

 Proizvođač paradajza                                                     Proizvođač luka                                   

    1.Mjesto – Mujala Muzafer                                         1. Mjesto – Sarajlić Asaf           

    2.Mjesto – Hondo Izeta                                              2. Mjesto – Hrnjica Ragib               

Proizvođači jabuka        Proizvođači šljiva:                  Proizvodnja malina

1. Duraković Mensur        1 Plodovi Hercegovine          1. Mjesto – Mezit Munib

2. Šoro Alija                     2.Sarajlić Asaf                     2. Mjesto – Plodovi Hercegovine                        

3.Boloban redžo               3.Mujak Mirzija                    3. Mjesto – Ćukas Irhad                                  

Pčelarstvo                                    Proizvodnja i prerada ljekovitog bilja                                                                   

   1. Mjesto – Lapo Sulejman                                         1. Mjesto – Halebić Omerl

   2. Mjesto – Gagula Semir                                           2. Mjesto – Perva Osman                     

Proizvođač sira:                                              Vlasnik najboljeg stada ovaca:                            

 1.Mjesto – Farma Avdibegović                      1. Mjesto Jusufbegović Nijaz                                       

 2.Mjesto –Jusufbegović Hidajet                     2. Mjesto – Šteta Mirnes                   

 3.Mjesto – Memić Fadil                                 3. Mjesto – Baraković Refik         

 

 

Kao i ranijih godina i na “11 danima poljoprivrede općine Konjic”, održane su i sportske igre I to:- bacanje kamena s ramena i trka na 1000 m, koje su izazvale veliki interes i pažnju posjetilaca.

Pobjednici u sportskim takmičenjima, kojima je predsjednik MZ Neretvica Ahmo Miljević uručio medalje i nagrade su:

Bacanje kamena s ramena:      

1.Mjesto – Aljević Džema

2.Mjesto -Jusufbegović Mustafa

3.Mjesto – Jusufbegović Avdo

 

Trka na 1000 m:

1. Mjesto – Čomor Haris

2. Mjesto – Hakalović Ezad

3. Mjesto – Šahinović Semir

Dani poljoprivrede općine Konjic imaju za cilj da na najbolji način promovišu poljoprivredne proizvode s područja općine Konjic i daju podršku poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji njihovih planova, kao i da promovišu sportske aktivnosti.

Ocjena od strane posjetilaca i gostiju je da je ova manifestacija dobro organizovana, a očekivati je da će “12 dani poljoprivrede općine Konjic” 2017 godine biti još bolji.

 

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg