Aktivnosti saveza

6. MEĐUNARODNI FESTIVAL HRANE “KONJIC FOOD-FEST” 2015.

Dana 07. i 08. oktobra 2015 godine na Sportsko-kulturnom centru “Partizanovo” u Konjicu, u organizaciji općine Konjic, Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, Turističke zajednice Konjic, Centra za neformalnu edukaciju u kulinarstvu i ugostiteljstvu Gastroid, Firma ToFi d.o.o. iz Sarajeva i Agencije Prvi Korak, održan je 6. Međunarodni festival hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2015.

Tehničke pripreme za realizaciju manifestacije, koje su uradili radnici Preduzeća Standard iz Konjica i članovi Stručne službe Saveza poljoprivrednih udruženja iz Konjica, završene su dan uoči Festivala, a priprema izlagačkih mjesta i izlaganje proizvoda uz pomoć učenika Srednje poljoprivredne škole iz Konjica počelo je u ranim jutarnjim satima prvog dana Festivala.

Organizatorima Festivala, u njegovoj realizaciji značajno su pomogli učenici Srednje poljoprivredne škole iz Konjica koji su bili na raspolaganju organizatorima i učesnicima Festivala oba dana festivala.

Iako je svečano otvaranje Festivala zakazano za 11:00 sati, sve tehničke pripreme završene su znatno ranije.

Na ovogodišnjem Festivalu učestvovalo je 70 izlagača, od kojih su 2/3 bili domaći izlagači, a  jedna trećina izlagači iz drugih mjesta van područja općine Konjic, od kojih je većina izlagala samostalno, a bilo je i članova, odnosno predstavnika različitih udruženja.

Prije zvaničnog otvorenja Festivala, posjetioci su obilazili štandove sa ponuđenom robom i neke proizvode odmah kupovali jer su znali da će brzo biti rasprodani. Svi su imali  priliku vidjeti asortiman proizvoda, u čijem sadržaju je bio veliki broj poljoprivrednih proizvoda, kao i prerađevine od istih, od kojih su neki pravljeni na licu mjesta, a što je najznačajnije potencijalni kupci sve prerađevine su mogli prije kupovine probati.

I ove, kao i predhodne godine posebnu draž Festivalu dalo je učešće Centra za neformalnu edukaciju u kulinarstvu i ugostiteljstvu GastroID i Firma “ToFi” d.o.o”.
Ove godine je po program festival organizovano takmičenje mladih i perspektivnik kuhara iz Bosne i Hercegovone sa gostima iz Splita i Novog Sada.

Komisija je po završetku kuhanja proglasila pobjednike i uručila im pehare i diplome:
1. mjesto osvojio je Tufekčija Adij iz Konjica
2. mjesto osvojio je Toni Boban iz Splita
3. mjesto osvojio je Damir Musakadić iz Sarajeva

Na 6. Festivalu hrane “Konjic Food Fest” 07. i 08. oktobra 2015. godine kupcima je nuđeno:
• mlijeko i mliečni proizvodi, među kojima ove godine nažalost nije bilo Repovačkog sira, koji je ove godine zbog suše pripremljen u znatno manjim količinama i nije ga bilo na Festivalskoj ponudi, ali je u ponudi bio veoma kvalitetan i cijenjen sir iz mjeha, dimljeni sir, vlašički i travnički sir.

•Širok asortiman suhomesnatih proizvoda Izeta Baltića iz Sarajeva i Brajlović doo takođe iz Sarajeva, obogatili su festival, a o njihovom kvalitetu i ozbiljnosti rada govrili su kupci njihovih proizvoda

•Voće: ove godine, na području općine Konjic šljiva je slabo rodila, što je razlog da su proizvođači imali male količine prerađevina od šljiva. Ove godine su se zato druge vrste voća mogle naći u većim količinama jer je i rod bio bolji: jabuka, kruška, malina, orah, kesten i prerađevine od voća:  džem od maline, smokve, slatko od maline, pekmez od kupine i smokve, sokovi od jabuke, zove, maline, kupine i od ruže đulbešećerke, alkoholna pića, suho voće.

•Povrće i prerađevine od povrća  zauzeli su posebno mjesto kako po obimu tako i po kvalitetu. Bilo čega da ste se sjetili i osjetili potrebu da s tim obogatite svoju zimnicu mogli ste naći na stolovima proizvođača povrća. Za one koji nisu stigli detaljno pregledati ponudu spomenut ćemo samo neke proizvode, koji su bili na stolovima vrijednih proizvođača povrća i koji su posebno odabrani za ovu priliku, i to: paradajz, luk, krompir, grah, paprika, fafaron, mrkva, kupus, cvekla, patlidžan, tikva, kukuruz, zatim, na zadovoljstvo mnogih domaćica, prerađevina od povrća kao što je ajvar i kiselo povrće čime je zimnica bila upotpunjena.

 

•Ova godina je za konjičke pčelare, kao i za pčelare širom Bosne I Hercegovine, one koji su pčelama posvetili dovoljnu pažnju, po prinosima bila jedna od boljih, a da  su konjički pčelari vrhunski u svom radu potvrđuje njihovo stalno učešće na sajmovima i festivalima širom Bosne i Hercegovine, gdje su redovno dobitnici najvećih priznanja kao i na ovome, na kojem je učestvovalo 12 članova Pčelarskog društva „ROJ” iz Konjica sa prepunim stolovima različih vrsta meda: bagremov, med od vrijesaka, livadski, kadulja, kestenov i šumski med; proizvodima od meda: matična mliječ, propolis, vosak i polen te razni preparati na bazi meda I raznih ljekovitih trava.

Sakupljači, prerađivači i proizvođači ljekovitog bilja članova UG “Brusnica” iz Konjica, kao i učesnici manifestacije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine su pokazali s kakvim sve vrstama čajeva i ostalih prerađevina od ljekovitih trava raspolaže općina Konjic i Bosna i Hercegovina.  

Zamisao Organizatora je bila da izlagači donesu hranu koja je napravljena po tradicionalnoj, domaćoj receprturi, međutim rijetki su se usudili donijeti nešto slično, i nisu se pokajali, jer je sve što je za ovu priliku pripremljeno, prodato u prvim satima festivala.

Po programu festivala, u 11:00 sati počeo je svečani dio – ceremonija otvaranja, kada je voditelj programa gospođa Biljana Handžo na binu pozvala prve učesnike programa, djecu iz dječijeg obdaništa “Zulejha Begeta” iz Konjica, koje su učesnici Festivala podržali velikim aplauzom.

U ime Općine Konjic i načelnika općine koji je u vrijeme festivala bio na službenom putu učesnicima festivala obratio se predsjednik Općinskog vijeće gospodin Ivan Karlović, koji se zahvalio učesnicima i gostima i obećao da će općina Konjic i dalje podržavati projekte ovakvog i sličnog sadržaja i koji je imao čast da  svečano otvari 6. Međunarodni festival hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2015

 

 

 

Pri ceremoniji otvaranja Festivala upriličena je dodjela zahvalnica organima i institucijama koje su dale doprinos organizaciji Festivala. Zahvalnice je uručio Predsjednik Općinskog vijeća gospodin Ivan Karlović, a dodijeljene su:

-       Ambasadi Kraljevine Norvrškr u BiH;

-       Ambasadi Švicarske u BiH;

-       Business Association VNR Norvay;

-       Deutsche Gesellsdraft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH;

-       Federalno ministarstvo okoliša i turizma;

-       Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva HNK;

-    Centru za neformalnu edukaciju u kulinarstvu i ugostiteljstvu Gastroid ToFi d.o.o. iz Sarajeva;

-       Projekat „Prilika plus”


Nakon što je 6. Međunarodni festival hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2015. otvoren, posjetioci i učesnici festivala mogli su uživati u kulturno-zabavnom programu, koji su upriličili članovi KUD-a “Preporod” iz Konjica.

Poslije nekoliko igara s kojima su članovi KUD-a “Preporod” iz Konjica zabavljali učesnike i posjetioce, uslijedilo je dodjela vaučera najboljim proizvođačima i proizvođačicama malina s područja općina: Konjic, Jablanica i Prozor.

Nagrađeni su: proizvođači: Josip Topić iz Prozora, Sabahudin Hasidić iz Jablanice i Nusret Memidžan iz iz Konjica,proizvođačice: Merima Memić iz Konjica, Najla Begović iz Jablanice i Šefika Sabitović iz Prozora.

Gosti i posjetioci Festivala, nakon što je Festival zvanično otvoren, imali su priliku u okviru gastro ponude probati hranu, koju su za ovu priliku pripremili kuhari koji su učestvovali u takmičenju iz BiH sa gostima iz Splita i Novog Sada, a kolače je kao i svake godine nudila slastičarna OAZA”.

U okviru gastro ponude Učesnicima Festivala su svoje kulinarske kvalitete pokazali i predstavnici ambasade Kraljevine Norveške, koji su za vrijeme Festivala pripremali pastrmku, losos i ostale specijalitete na norveški način i nudili ih gostima i posjetiocima Festivala.

Po programu Festivala organizovane su edukacije za poljoprivredne proizvođače i održane dvije teme „Promocija lokalnih prehrambenih proizvoda kroz turizam” koju je održala predstavnica REDAH-a Ana Marušić - Lisak i tema „Važnost certificiranog i zdravstveno ispravnog sadnog materijala”) jagodičasto voće) koju je održao Asad Jelešković.
Edukacija je održana u Sali Općine Konjic.

08.10.2015 godine drugi dan Festivala Konjic je posjetila generalna konzulica Republike Turske Ayse Selecan Sanli, koja nije propustila priluku da s načelnikom općine Konjic, gospodinom Emirom Bubalom posjeti Festival, vidi ponudu i proba Norveške specijalitete.

I ove godine je u oba dana festivala organizovana “Čajanka”, koju su pripremili članovi Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i OPZ Konjic. Čaj je je pripremljen od ljekovitih trava ubranim na čistim, često veoma nepristupačnim područjima općine Konjic, zaslađen s domaćim medom, a
učenici Srednje poljoprivredne škole iz Konjica, su pomogli realizaciju čajanke, djeleći čaj učesnicima i gostima Festivala.

Posebna atrakcija Festivala bili su kesteni, i kukuruzi pečenjci koji su prženi na licu mjesta

Organizator je i ove godine organizovao takmičarski dio Festivala. Komisija formirana od predstavnika Općine Konjic, Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, Agencije Prvi korak i Turističke zajednice, birala je najuređenije izlagačko mjesto. Nakon što je komisija obišla 70 izlagačkih mjesta, proglasila je pobjednika 6. Međunarodnog festivala hrane “KONJIC FOOD-FEST” 2015
Ove godine od 70 izlagačkih mjesta, titulu najboljeg ponio je gospodin Sulejman Lapo, kojem je predsjednik Organizacionog odbora Festivala i predsjednik Općinskog vijeća Konjic gospodin Ivan Karlović uručio diplomu i novčanu nagradu.

Organizator je na osnovu realizacije planiranog programa Festivala, utisaka i zapažanja gostiju, izjava izlagača, domaćih i onih sa strane, koji su više nego zadovoljni učešćem na Festivalu, te komentara posjetilaca, koji su iznenađeni raznolikom ponudom, ocjenio da je Festival dobro organizovan, sa zaključkom da se uočene sitne greške otklone na narednim Festivalima, s nadom da će sve veći broj građana prepoznati i podržati pozitivnu stranu festivala, i isti iskoristiti za poboljšanje vlastite zimnice.

Da je Festival uspio i da zaslužuje visoku ocjenu govore i osmijesi na licima učenika Srednje poljoprivredne škole iz Konjica, kojima umor, nakon napornog rada dva dana Festivala, nije smetao da Festival isprate osmijesima.

U ime organizatora i pokrovitelja festivala, hvala svim učesnicima, posjetiocima i gostima, sretno do oktobra 2016. godine, kada vas očekujemo na 7.Međunarodnom festivalu hrane “KONJIC FOOD-FEST 2016”.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg