Udruženje pčelara "Roj"

I OVE GODINE NA „DANIMA MEDA 2019“ DVIJE PLAKETE DOBILI ČLANOVI PČELARSKOG DRUŠTVA „ROJ” IZ KONJICA

U organizaciji Federalnog zavoda za poljoprivredu sa sjedištem u Sarajevu i Federalnog agromediteranskog zavoda sa sjedištem u Mostaru, dana 06.12.2019 godine, u Mostaru u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda, održana je manifestacija “Dani meda 2019”, čije je održavanje pomogao USAID/Sweden FARMA II projekat.

                                                                                                                                                                

Otvarajući manifestaciju „Dani meda 2019“, pozdrav i dobrodošlicu, uputili su direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar prof.dr Marko Ivanković, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu dr.Omer Kurtović i predstavnica USAID/Sweden FARMA II projekta g-đa Mirela Muratović.

Nakon otvaranja manifestacije, prisutnima se obratio Predsjednik Saveza pčelara FBiH, gospodin Rehad – Sejo Deljo, koji je govorio o stanju u oblasti pčelarstva zadnjih godina, s posebnim kritičkim osvrtom na odnos vlasti prema pčelarstvu i neadekvatnoj poticajnoj politici u kojoj je pčelarstvo diskriminisano u odnosu na ostale grane poljoprivrede. O problemima i neriješenim pitanjima i ukupnom stanju u oblasti pčelarstva, gospodin Deljo je govorio i predstavnicima medija.

Prisutnima se obratila i podpresjednica Vlade FBiH gospođa Jelka Miličević, i predstavnik Federalnog ministarstva PVŠ, savjetnik ministra gospodin Husnija Kudić.

Nakon obraćanja gostiju uslijedila je dodjela plaketa za najbolje ocijenjeni med i plaketa i zahvalnica za doprinos razvoju pčelarstva.

Komisija za ocjenjivanje meda, izvršila je ocijenu med uzoraka koji su dostavljeni mjesec dana ranije u šest kategorija i to: livada, kadulja, vrijesak, kesten, bagrem i ostali. U ocjenjivačkoj izložbi učestvovali su i pčelari iz pčelarskog društva „ROJ“ iz Konjica, koji su od 118 uzorka meda koji su bili na organoleptičkoj, hemijskoj i peludnoj analizi učestvovali sa osam uzoraka.

Među nagrađenim medovima su i dva meda pčelara iz Konjica i to.

-          Livadski med pčelar Šabanović Mujo, koji je dobio zlatnu plaketu i

-          Bagremov med pčelarka Avdić Arnela, koji je dobio bronzanu plaketu.

a zahvalnicu za doprinos razvoju pčelarstva dobilo je Pčelarsko društvo „ROJ“ iz Konjica.

 

U sklopu manifestacije održana su stručna predavanja za pčelare koji su prisustvovali manifestaciji, a predavači su bili: Dr. Sc.Harun Kurtagić – tema „Određivanje hidroksimetilfurfurala u pčelinjem medu proizvedenom u BiH metodom HPLC-DAD", Mr.sc.Nijaz Bajramović – tema „Pravilnik o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda“ i gosp. Željko Mikulić, „Suzbijanje varoze pčela upotrebom organskih kiselina i njihov utjecaj na kvalitet meda i drugih pčelinjih proizvoda“.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg