Udruženje pčelara "Roj"

KONJIČKI PČELARI NA „5 DANIMA HERCEGOVAČKOG MEDA - MOSTAR 2019”

Dana 16.11.2019. godine u prostorijama Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostara , održan je Međunarodni pčelarski sajam “5 Dani hercegovačkog meda, Mostar 2019”

Prisutnima se u ime organizatora prvi obratio i izrazio dobrodošlicu predsjednik Udruženja pčelara “Matica” iz Mostara, i predsjednik Saveza pčelara HNK/Ž gospodin Boras Kvesić. 

Zatim su se u prepunoj sali pri ceremoniji otvaranja manifestacije prisutnima obratili: Dekan Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta iz Mostara Ivan Ostojić, i ministar Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede HNK, gospodin Donko Jović, koji je i otvorio manifestaciju

Nakon ceremonije otvaranja manifestacije “5 Dani hercegovačkog meda Mostar 2019”, predviđene su i realizovane aktivnosti:

  1. Edukacija pčelara i
  2. Svečana dodjela diploma za ocijenjene vrste meda.

U prvom dijelu manifestacije izvedena je višesatna edukacija pčelara, koju su izveli vrhunski poznavaoci pčelarstva:

- Josip Križ, “Uzgoj i odabir matica pčela”

- Doc.dr.sc.Goran Mirjanić “Proljetni radovi na pčelinjaku”

- Prof.dr.sc. Dragan Bubalo “Osvrt na ocjenjivanje meda”

                    

U 2 dijelu manifestacije svečano su dodijeljene diploma za 185 ocijenjenih uzoraka meda, među kojima je bilo i ( 14 četrnaest) uzoraka meda od deset Konjićkih pčelara koji su zadovoljili kriterije ocjenjivanja .

Od četrnaest uzoraka: 2 su zlatne diplome, 5 srebrenih i 7 bronzanih, što je pokazatelj visokog kvaliteta konjičkih pčelara.

- zlatne diplome, koje je uručio Josip Križ, dobili su: Ivica Ružić za bagremov med i Pripo Muharem za kestenov med koji je proglašen kao najbolji (prvak) u toj vrsti meda;

- srebrene diplome, koje je uručio dekan Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta iz Mostara Ivan Ostojić, dobili su: Arnela Avdić, Ibrahim Alibašić i Kemo Ćibo za kestenov med, Mirsad Fišić za bagremov med i Himzo Herić za cvijetni med.

- bronzane diplome, koje je uručio predsjednik Udruženja pčelara “Matica” iz Mostara, i predsjednik Saveza pčelara HNK/Ž gospodin Boras Kvesić, dobili su: Sulejmen Lapo, Mirsad Fišić i Himzo Herić za kestenov med i Sulejmen Lapo, Kemo Ćibo, Fikret Halilović i Elvedin Čorbo za cvijetni med

Pošto je manifestaciji prisustvovao značajan broj članova Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH, manifestacija je iskorištena za održavanje sjednice Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH.

                                                                                              

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg