Udruženje pčelara "Roj"

OKRUGLI STO: „SPASIMO PČELE S POSEBNIM OSVRTOM NA PROGRAM POTICAJA U VETERINARSTVU za 2018 godinu”

Dana 17 05,2018 godine u Privrednoj/Sospodarskoj komori FBiH, u organizaciji Saveza pčelara FBiH, a uz podršlu Privredne/Gospodarsje komore FBiH,u Sarajevu, održan je okrugli sto na temu “Spasimo pčele s osvrtom na Program poticaja za veterinarstvo za 2018 godinu - Podsticaj za pčelarstvo”.

Učesnici Okruglog stola bili su: predstavnici Akadeemske zajednice, Zavoda za poljoprivredu FBiH, Privredne komore FBiH, Agencije za sigurnost hrane, članovi Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH, pčelari i predstavnici medija.

Uvodni referat podnijela je Erina Lasić, dipl.agronom – direktorica Sektora za poljoprivredu i trgovinu Privredne/Gospodarske komore FBiH.

 

Nakon uvodnog referata, prisutnima se u ime organizatora Okruglog stola obratio, predsjednik Saveza pčelara FBiH, gospodin Deljo Sejo, koji je u svom obraćanju naglasio da je pitanje pčelarstva i Programom poticaja za Veterinarstvo za 2018 godinu izostavljeno, što je poslije objavljiuvanja Programa potivcaja u poljoprivredi i ruralnolnom razvoju za 2018 godinu, još jedan pokazatelj odnosa Federalnpg MPŠV prema pčelarstvu.

U raspravi koja je uslijedila konstatovano je da pčelarstvo zaslužuje puno veću pažnju nego što dobijaju od strane Državnih organa, imajući u vidu ulogu i značaj pčele u prirodi i društvu.

Konstatovano je da se prijedlozi Pčelarskih udruženja i Saveza ne prihvataju, prilikom izrade propisa koji treturaju pčelarstvo i poticajnu politiku u pčelarstvu, ali će pčelari preko svojih Saveza i udruženja, nastaviti sa organizacijom ovakvih i sličnih Okruglih stolova i boriti se da pčelarstvo dobije poziciju koju zaslužuje..

Nakon završetka Okruglog stola, održana je pres konferencija na kojoj su učesnici Okruglog stola dali izjave za medije o problematici o kojoj je na Okruglom stolu razgovarano.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg