Udruženje pčelara "Roj"

OKRUGLI STO: SPASIMO PČELE - S OSVRTOM NA PROGRAM NOVČANIH PODRŠKI U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU ZA 2018 GODINU

U organizaciji Saveza pčelara FBiH, a uz pomoć Privredne/gOSPODARSKEkomore FBiH, dana 08.maja 2018. godine u Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH u Sarajevu, održan je okrugli sto na temu “Spasimo pčele s osvrtom na Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018 godinu - Podsticaj za pčelarstvo”.

Učesnici Okruglog stola bili su: predstavnici-profesori sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta iz Mostara, Federalnog MPŠV, Zavoda za poljoprivredu FBiH, Privredne komore FBiH, članovi Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH, pčelari i predstavnici medija.

Uvodni referat podnijela je Erina Lasić, dipl.agronom – direktorica Sektora za poljoprivredu i trgovinu Privredne/Gospodarske komore FBiH.

Nakon uvodnog referata, prisutnima se obratio, predsjednik Saveza pčelara FBiH, gospodin Deljo Sejo, glavni nosilac svih pripremnih aktivnosti u organizaciji Okruglog stola, koji je prisutne upoznao sa problemima koji prate pčelarstvo zadnjih godinana I pokušajima Upravnog odbora da prisutne probleme riješe, posebno one koji se odnose na podsticajnu politiku u organizaciji Federalnog MPŠV, gdje pčelari skoro da ne učestvuju ili učestvuju sa malim procentom zadnjih sedam godina.

Svjesni da sami nemogu riješiti prisutne problem pčelari pomoć traže od akademske zajednice, Nevladinih organizacija, koje kroz organizaciju okruglih stolova uključuju u rješavanje problema u pčelarstvu.

Svi prisutni na ovom okruglom stolu, svojim diskusijama su svojim stručnim i naučnim pristupom dali doprinos rješavanju problema u pčelarstvu.

Organizacijom ovakvih i sličnih stručnih skupova, očekivati je da će problemi koji su dijelom markirani i na ovom Okruglom stolu, biti riješeni i da će pčelarstvo dobiti poziciju koju zaslužuje i u oblasti podsticajne politike.

Nakon završetka Okruglog stola, održana je pres konferencija na kojoj su učesnici Okruglog stola dali izjave za medije o problematici o kojoj je na Okruglom stolu razgovarano.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg