Udruženje pčelara "Roj"

PREDSTAVNICI SAVEZA POLJOPRIVREDNIH UDRUŽENJA KONJIC I PČELARSKOG DRUŠTVA „ROJ” IZ KONJICA, UČESTVOVALI NA OKRUGLOM STOLU NA TEMU UGROŽENOST I ZAŠTITA PČELA

U organizaciji Asocijacije za ruralni razvoj, dana 28 i 29 marta 2018. godine u Hotelu Amicus u Mostaru održan je Okrugli sto na temu  ugroženost i zaštita zdravlja pčela, kojem su prisustvovali: predstavnici poljoprivrednih udruženja - najviše udruženja pčelara iz svih krajeva BiH, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, predstavnici akademske zajednice i mediji.

Organizacijom ovog Okruglog stola počela je kampanju o iznalaženju rješenja za zaštitu pčela od trovanja pesticidima i uređenja katastarskih paša u Federaciji BiH i Brčko Distriktu. Kampanja se realizuje u okviru projekta “Program održivosti civilnog društva u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH”, koji implementiraju Centri civilnih inicijativa-CCI a finansira USAID.

Organizovanjem ovog Okruglog stola,nastoji se ukazati poljoprivrednim proizvođačima posebno proizvođačima voća i, povrća, koliki je znača pčela,u oprašivanju poljoprivrednih kultura, te skretanje pažnje na njihovo odgovorno ponašanje prilikom upotrebe zaštitnih sredstava za zaštitu voća i povrća, odnosno upotreba onih zaštitnih sredstava koji nisu otrovni za pčele, te izrada Pravilnika koji bi uredili ove oblasti.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg