Udruženje "Buturović Polje"

SVEČANOST POVODOM DESET GODINA RADA UPP POVRĆA „BUTUROVIĆ POLJE“-KONJIC

Dana 12.11.2015 godine u prepunoj Sali Osnovne škole u Parsovićima obilježeno je deset godina rada „Udruzenja poljoprivrednih  proizvođača povrća Buturovic polje“ -Konjic, koje je osnovano Odlukom osnivačke skupštine održane 29.12.2005.godine, kao Udruženje poljoprivrednih proizvođača povrća sa područja općine Konjic nastalo njihovim dobrovoljnim udruživanjem.

Goste su u dvorištu Osnovne škole Parsovići. članovi udruženja dočekali s pečenim kestenima.

Početak oficijelnog dijela programa, otvorila je Voditeljica programa Ezana Nefer, koja je u ime organizacionog odbora programa obilježavanja deset godina rada udruženja, pozdravila  prisutne , zahvalila na dobrodošlici i zahvalila organizatorima ovog događaja; Udruzenju poljoprivrednih  proizvođača povrća Buturovic polje,  Savezu poljoprivrednih udruzenja Konjic i Osnovnoj školi „Parsovici“ .

Naglasila je da je Udruženje prije deset godina formirano s ciljem da rješava pitanja poslovanja svojih članova u djelatnostima kojima se oni bave, poboljšava njihov ekonomski položaj, a kroz stručne seminare i kurseve educira svoje članove.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi pozvala je predsjednika skupštine  gospdina Turković Adema, a potom i predsjednika udruženja poljoprivrednih proizvođača povrća Buturović Polje gospodina Turak Ibrahima da se obrate.

Oni su u svom obraćanju iznijeli kratki istorijat rada Udruženja, okolnostima koje su pratile njegov rad, pozitivni događaji i problemi na koje su nailazili, zahvalili se inicijatorima i osnivačima Udruženja i prvom rukovodstvu,  pozdravili goste i članove udruženja i zahvalili na dolasku,  jer su svojim dolaskom potvrdili da cijene rad udruženja.

Na poziv voditeljice programa sljedeći koji se prisutnima obratio bio je predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic gospodin Nusret Avdibegović, koji je istakao da Udruženje poljoprivrednih  proizvođača povrća Buturovic polje, veoma uspješno djeluje kao članica  Savezu poljoprivrednih udruženja Konjic, a rukovodstvo Udruženja iskreno zastupa interese svoga članstva i bori se za realizaciju njihovih prava.

Naglasio je između ostalog, koji su problemi oko isplate poticaja i koji su naredni planovi Saveza u borbi za prava poljoprivrednih proizvođača u cjelini.

 

Prisutne su nakon uvodnog obraćanja rukovodstva Udruženja i Saveza, lijepim sevdalinkama zabavljali pjevači i svirači, koji su uz to što dobro svir

Protokolom je predviđeno da se učenici osnovne škole „Parsovići“ nagrade  za najbolje radove, koji su ovim povodom imali zadatak da naprave crteže sa motivima povrća.aju i pjevaju, članovi Udruženja.

Nagrade za tri najbolja rada uručio je predsjednik Skupštine Udruženja gospodin Adem Turković.      

Nagrade za tri najbolje urađena rada učenika razredne nastave od prvog do petog raredae dobili su učenici: Suana Smajilhodžić, Hana Sarajlić i Nudžejma Novalić.            

Nagrade za tri najbolja rada u predmetnoj nastavi za učenike od šestog do devetog razreda dobili su: Samra Cokoja, Lamija Smajilhodžić i Amila Turković.

Upravni odbor Udruženja odlučio je da se ovim povodom dodijele zahvalnice onima koji su u predhodnom periodu dali doprinos radu Udruženja.

-Zahvalnice su dodijeljene:  Samiru Čolak, Hamzi Mujala, Nusretu  Avdibegović, Lani Begtašević-Velagić, Slavici Šutalo,  Amri Kozlić, Almi Huseinbegović-Radmanić, OŠ „Parsovići“, Lejli Duraković, Profesorici Lutviji Karić, Aidi Kohnić, UG „NEŠTO VIŠE“ MOSTAR, Impress centar  Konjic, RTV KONJIC i Izeti Macić. 

Prisutni su nakon završetka zvaničnog protokola prisustvovali ručku koji je upriličio organizator, a nakon ručka uz kolače, kahvu, sevdalinku, tradicionalnu pjesmu ovog kraja –bećarac i kolo nastavljeno je druženje.

Ovo okupljanje bila je prava prilika da se održi kratak sastanak i obavi razgovor s predstavnicima firme „CARL KUHNE KG iz Hamburga, koji imaju poslovnu jedinicu u Mostaru i zainteresovani su za saradnju, poštro se bave otkupom povrtlarskih kultura koje se koriste za kiselenje (paprika, kornišon i sl.)

Na kraju su se predsjednici Skupštine i Udruženja ispraćajući goste još jednom svima zahvalili na dolasku i pomoći u radu Udruženja.

Sretno do novog jubileja.

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg