Aktivnosti saveza

ODRŽANI „4 DANIMA HERCEGOVAČKOG MEDA, MOSTAR 2018”

Dana 10.11.2018. godine u prostorijama Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostara , održan je Međunarodni pčelarski sajam “4 Dani hercegovačkog meda, Mostar 2018”.

Prisutnima se u ime organizatora prvi obratio i izrazio dobrodošlicu predsjednik Udruženja pčelara “Matica” iz Mostara, i predsjednik Saveza pčelara HNK/Ž gospodin Boras Kvesić.

Zatim su se u prepunoj sali pri ceremoni otvaranja manifestacije prisutnima obratili: Dekan Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta iz Mostara Ivo Ostojić, Gradonačelnik grada Mostara gospodin Ljubo Bešlić i ministar Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede HNK, gospodin Donko Jović, koji je i otvorio manifestaciju.

 Pri ceremoniji otvaranja manifestacije predsjedniku Udruženja pčelara “Matica” iz Mostara, gospodinu Borasu Kvesiću, Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH gospodin Josip Merdžo, uručio je certifikat da je “Hercegovački med “ zaštićenog imena i porijekla upiosan u registar kod Instituta za Intelektualno vlasništvo BiH i u svjetski registar oznaka porijekla WIPO u Ženevi, kao “HERCEGOVAČKI MED”

Po programu na “4 Danima meda Mostar 2018”, predviđene su i realizovane aktivnosti:

  1. Sajam meda i pčelarske opreme
  2. Edukacija pčelara i
  3. Svečana dodjela diploma za ocijenjene vrste meda

Na sajmu meda i pčelarske opreme izlagači meda su bili pčelari koji su dali med na ocjenu kvaliteta meda, što je bio jedan od ciljeva Udruženja i Saveza pčelara da kupcima omogući kupovinu pravog meda, pošto im se svaki dan sve više nudi patvoreni med (na putevima, pijacama, ulazima i sl.)

Na Sajmu su izlagali i Konjički pčelari: Ružić Ivica, Buljina Ibrahim i Lapo Sulejman.

U 2 dijelu manifestacije izvedena je višesatna edukacija pčelara, koju su izveli vrhunski poznavaoci pčelarstva:

- Muiroslav Marić “Pravna regulative oznake hercegovački med”,

- Prof.Dario Frangen “Diverzifikacija pčelarske proizvodnje”,

- Doc.sc.Saša Prđun “Važnost peludi u ishrani pčela”

- Doc.dr.sc. Dražen Lukšić “Institucionalana zaštita kvalitete, sigurnosti i kakvoće pčelinjih proizvoda” i

- Prof.dr.sc. Dragan Bubalo “Botaničko porijeklo meda i osvrt na ocjenjivanje meda”.

U 3 dijelu manifestacije svečano su dodijeljene diploma za 209 ocijenjenih vrsta meda, među kojima je bilo i ( 11 jedanaest) uzoraka meda od osam Konjićkih pčelara i svi su zadovoljili kriterije ocjenjivanja .

Od jedanaest uzoraka: 1 je zlatna diploma, 5 srebrenih i 5 bronzanih, što je još jedan pokazatelj da konjički pčelari imaju veoma kvalitetan med.

- zlatnu diplomu dobio jei: Ivica Ružić za bagremov med

- srebrene diplome dobili su: Mujo Šabanović, za med medljikovac,Muharem Pripo i Ibrahim Buljina za cvijetni med, Arnela Avdić za bagremov med, i Semir Gagula za bagremov med.

- bronzane diplome dobili su: Ibrahim Buljina, Fikreta Pripo i Sulejman Lapo za cvijetni med, Ibrahim Buljina za bagremov med i Sulejman Lapo za kestenov med.

Pošto je manifestaciji prisustvovao značajan broj članova Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH, manifestacija je iskorištena za održavanje sjednice Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH, kojoj je prisustvovao i savjetnik ministra Federalnog PŠV gospodin Husnija Kudić.

 

DSC00715.JPG DSC00142.JPG IMG_0716.jpg DSC_3961.jpg IMG_1522.jpg DSC00096.JPG IMG_1523.jpg IMG_0132.JPG DSC04494.JPG dpo 42.jpg dpo 85.jpg