Home
  O nama
  Pčelarsko društvo
  Udruženje voćara
  Udruženje FARMER
  Pčelarsko društvo
   

 


Proizvodnja povrća

-Iz statuta
 

  Udruženje voćara
  Udruženje FARMER
  UG Brusnica
  Obavještenja
  Fotografije
  Kontakt
  Vijesti
   
   

 Dobro došli 
 

ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA
UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAĆA POVRĆA „BUTUROVIĆ POLJE“ KONJICDana 30.01.2013 godine u prostorijama Osnovne škole Parsovići u Parsovićima, održana je redovna-izvještajna skupština Udruženja poljoprivrednih proizvođaća povrća „Buturović polje„ Konjic, kojoj je prisustvovalo 55 najaktivnijih članova. opširnije


08.04.2011.godine

EDUKACIJA ZA PROIZVOĐAČE POVRĆA

U organizaciji „Udružena poljoprivrednih proizvođača povrća Butrović Polje-Konjic“ i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, a u skladu s utvrđenim planom edukacije poljoprivrednih proizvođača, dana 31.03.2011.godine sa početkom u 11 sati u prostorijama Fudbalskog kluba u Buturović Polju održano je predavanje na temu „Proizvodnja u hidroponici i organsko- mineralnim supstratima“. dalje


08.03.2010 godine  

IZBORNA SKUPŠTINA UG ZA PROIZVODNJU POVRĆA „BUTUROVIĆ POLJE“ KONJIC

U subotu 06.03.2010 godine jedna od učionica u Osnovnoj školi u Parsovićima bila je pretijesna da primi sve koji su došli na izbornu skupštinu UG za proizvodnju povrća „Buturović Polje“  dalje

 


11.03.2009. godine

Predavanje: „Tehnologija uzgoja presadnica povrća“

 Savez poljoprivrednih udruženja Konjic iz Konjica u saradnji i uz pomoć Agencije za ekonomski razvoj „REDAH“ , Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu, organizovali su dana 10.03.2009. godine, u Drvenoj Sali – Društvenog doma u Konjicu, predavanje na temu „Tehnologija uzgoja presadnica povrća“.

Ispred Centra za ruralni razvoj tehničku realizaciju predavanja organizovao je gospodin Himzo Tule, a predavanje je održao gosp. Omer Kurtović, iz Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo.  dalje


PLANTAŽE PARADAJZA I PAPRIKE

U sklopu Plana aktivnosti Stručne službe Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic,  predstavnik Stručne službe Saveza, dipl.ing poljoprivrede gospodin Nihad Balić, obilazio je poljoprivredne proizvođače na području općine Konjic i pružao im blagovremenu i adekvatnu stručnu pomoć.

Realizujući plan, posjetio je plantaže paradajza i paprike, kod poljoprivrednog proizvođača (povrća): gospodina Mujalo Hamze iz Parsovića.

Jedan od obilazaka plantaža paradajza i paprika desio se u vrijeme početka zrenja.

U razgovorima sa ovim uzornim poljoprivrednim proizvođačem, saznali smo da je ove godine zasadio: 3.700 struka paradajza i 11.000 struka paprike i ukoliko ne bi bilo nepredviđenih okolnosti očekuje prinos od 15  tona paradajza i 8 tona paprike. 

Pošto se savjeti stručnih lica slušaju i provode mjere koje oni zahtijevaju, nema sumnje da će i prinosi biti u granicama očekivanih.

Poljoprivredni proizvođači-povrtlari su od aprila mjeseca pa sve do avgusta posjećivani svakog četvrtka,gdje im je organizovano i predavanje i stručni savjeti na licu mjesta.Sve mjere oko prihrane i zaštite su blagovremeno sprovedene,tako da je urod kod svih proizvođača bio na zadovoljavajućem nivou.Savez će i naredne godine,svojim članovima obezbjediti stručnu pomoć i edukaciju,kako bi povrtlarstvo bilo uspješna grana proizvodnje u našoj općini.

 0 0 0

Usput smo kod SARAJLIĆ ASAFA iz Parsovića  pogledali završne aktivnosti oko  berbe luka (kapule) i njegovo pravilno skladištenje.

Po ocjeni domaćina, prinosi su ove godine bili prosječni. Nije krio da je ove godine proizveo oko 20 tona luka (kapule) i 600 kg sjemenskog luka (arpadžik), ali je sa zadovoljstvom istakao da na području Neretvice ima proizvođača, koji proizvedu i po 40 tona luka u jednoj sezoni.

 

 

design by::esso