Home
 
  O nama
  Pčelarsko društvo
  Proizvodnja povrća
  Udruženje voćara
  Udruženje FARMER
  Obavještenja
  Fotografije
  Kontakt
  Vijesti

 

NA PODRUČJU OPĆINE KONJIC SVEČANO OTVORENI POGONI ZA PROIZVODNJU SIRA IZ MIJEHA I OBNOVLJENI MLIN


U okviru projekta “Akcije za razvoj i promociju eko turističkih resursa regije Hercegovina”, dana 23.11. 2010 godine, na području općine Konjic, svečano su otvoreni pogoni za proizvodnju tradicionalnog hercegovačkog sira iz mijeha i obnovljeni stari mlin za brašno, koje su finansirali Oxsfam iz Italije uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Italije i općina Konjic.


Urađeni (obnovljeni) su i otvoreni pogoni za proizvodnju tradicionalnog sira iz mijeha u vlasništvu Muje i Hume Fišić u Bijeloj i Tinjak Nazifa i Hejub Fehima na Visočici.
Objekat za proizvodnju sira u Bijeloj svečano su otvorili: gospodin Sorinel Ghetau, predstavnik Oxsfama iz Italije i godpodin Ružić Ivica, predsjednik Općinskog vijeća Konjic.Svečanom otvaranju uz predstavnike UCODEPA iz Italije i općine Konjic,prisustvovali su i predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, “Eko Line” iz Mostara, Mjesne zajednice Bijela i Glavatičevo i drugi gosti koji su bili u prilici da probaju sir iz mijeha i druge mliječne i suhomesnate proizvodekod, koje su im nudili Huma I Mujo Fišić.


Nakon Bijele sljedeća destinacija bila je obnovljeni stari mlin za proizvodnju brašna u Glavatičevu u vlasništvu Podrum Miralema, koji su svečano otvorili predsjednik Općinskog vijeća Konjicgospodin Ružić Ivica i gospodin Podrum Miralem.Mlin je za vrijeme obilaska mljeo domaći kukuruz.Nakon što je otvoren stari mlin za brašno druženje je uz kušanje pure od domaćeg kukuruznog brašna i ostalih proizvoda koji se proizvode u novootvorenim pogonima, nastavljeno u Osnovnoj školi Glavatičevo. 

 

design by::esso