U okviru projekta “Akcije za razvoj i
promociju eko turističkih resursa regije
Hercegovina”, dana 23.11. 2010 godine, na
području općine Konjic, svečano su otvoreni
pogoni za proizvodnju tradicionalnog
hercegovačkog sira iz mijeha i obnovljeni
stari mlin za brašno, koje su finansirali
Oxsfam iz Italije uz podršku Ministarstva
vanjskih poslova Italije i općina Konjic.
Urađeni (obnovljeni) su i otvoreni pogoni za
proizvodnju tradicionalnog sira iz mijeha u
vlasništvu Muje i Hume Fišić u Bijeloj i
Tinjak Nazifa i Hejub Fehima na Visočici.
Objekat za proizvodnju sira u Bijeloj
svečano su otvorili: gospodin Sorinel
Ghetau, predstavnik Oxsfama iz Italije i
godpodin Ružić Ivica, predsjednik Općinskog
vijeća Konjic.
Svečanom otvaranju uz predstavnike UCODEPA
iz Italije i općine Konjic,prisustvovali su
i predstavnici Saveza poljoprivrednih
udruženja Konjic, “Eko Line” iz Mostara,
Mjesne zajednice Bijela i Glavatičevo i
drugi gosti koji su bili u prilici da
probaju sir iz mijeha i druge mliječne i
suhomesnate proizvodekod, koje su im nudili
Huma I Mujo Fišić.
Nakon Bijele sljedeća destinacija bila je
obnovljeni stari mlin za proizvodnju brašna
u Glavatičevu u vlasništvu Podrum Miralema,
koji su svečano otvorili predsjednik
Općinskog vijeća Konjicgospodin Ružić Ivica
i gospodin Podrum Miralem.
Mlin je za vrijeme obilaska mljeo domaći
kukuruz.
Nakon što je otvoren stari mlin za brašno
druženje je uz kušanje pure od domaćeg
kukuruznog brašna i ostalih proizvoda koji
se proizvode u novootvorenim pogonima,
nastavljeno u Osnovnoj školi Glavatičevo.