Informacija o aktivnostima
UCODEPA-a na području Opštine Konjic /tekst
dodat 29.10.2008.g./
U
prostorijama Opštine Konjic, dana
09.10.2008. godine održan je prvi sastanak
predstavnika UCODEP – a sa stručnim
saradnicima Općine Konjic, stručnim
saradnicima Saveza poljoprivrednih udruženja
i stočarima sa područja Opštine Konjic koji
se bave proizvodnjom sira iz mijeha.
Predstavnici
Ucodep – a su imali za cilj da prisutnima
pojasne projekt na kojem trenutno rade i
koji je njihov cilj u BiH.
Projekt se zove: “Zaštita i
valorizacija poljoprivrednih tradicionalnih
proizvoda od vrijednosti u Hercegovini”,
implementacija je pocela u aprilu 2008.
godine i trajati ce 3 godine, a fokus
projekta je na poboljšanju uslova života
stanovništva kroz podršku i promociju
tradicionalne poljoprivrede kao djelatnosti
koja generiše prihod. Projekt finansira
Ministarstvo vanjskih poslova Italije.
Sektori intervencije su:
- sektor proizvodnje sira
(sir iz mijeha);
- sektor pčelarstva (područje
Trebinja);
- sektor vinogradarstva
(područje Stoca i Bune);
Ucodep ovaj projekt
implementira zajedno sa jos jednom
talijanskom NVO "CEFA", s tim da Ucodep radi
na sektoru proizvodnje sira i sektoru
pčelarstva, a CEFA na sektoru
vinogradarstva.
Glavna aktivnost na kojoj
sada radi Ucodep jeste formiranje Udruženja
proizvođača tradicionalnog sira iz mijeha s
područja Hercegovine (zajedno s
proizvođačima će biti dogovoreno ime
udruženja). Međutim, kada je u pitanju
sektor sira iz mijeha, predstavnici Ucodep –
a su radi donatora morali da se
skoncentrišu na jednu manju lokaciju i to je
lokacija Nevesinja, jer tu rade od
početka, s tim da kada su u pitanju određene
aktivnosti (formiranje udruženja,
organiziranje treninga za proizvođače) žele
uključiti proizvođače sira iz mijeha s
područja cijele Hercegovine.
Udruženje je oblik
organiziranja proizvođača koji je usmjeren
na to da ostvari zajednički cilj proizvođača
sira (hercegovačkog sira iz mijeha).
Aktivnosti udruženja se definišu unutar
grupe koja osniva udruženje, s tim da je
prva uloga udruženja da štiti proizvod, te
da radi promociju i realizaciju inicijativa
koje su usmjerene ka valorizaciji, očuvanju
i zaštiti prodaje tradicionalnog
hercegovačkog sira iz mijeha. Udruženje se,
također, može brinuti za prodaju proizvoda
na tržištu.
U ovom periodu održavaju
sastanke senzibilizacije s proizvođačima
sira iz mijeha po cijeloj Hercegovini gdje
se sir proizvodi (Ljubinje, Prozor,
Ljubuški...), pa su tako došli i do Konjica,
jer smatraju da u udruženje trebaju biti
uključeni svi proizvođači sira iz mijeha iz
Hercegovine, jer je to jedino ispravno i
korektno, naravno dio udruženja će biti samo
proizvođači koji su zainteresirani da budu
dio udruženja i koji ispunjavaju barem neke
minimalne uslove kada je u pitanju
poštivanje pravilnika proizvodnje
hercegovačkog sira iz mijeha. Ovaj dokument,
koji će također biti priložen uz ovu
informaciju nije finalna verzija, jer kad se
bude radilo na statutu udruženja, raditi će
se i na finalnoj verziji tog
pravilnika, starosna dob (prednost imaju
mladji proizvođači), broj stoke, količina
proizvodenog sira...
Proizvođači iz Konjica, koji
su prisustvovali sastanku, kao i proizvođači
iz drugih opština, trebaju popuniti upitnike
koje su dobili na sastanku senzibilizacije
do 01.11.2008., a onda će se na osnovu
upitnika provjeriti zainteresiranost
proizvođača za ucešće u udruženju, zatim idu
zajednicki sastanci proizvođača iz svih
dijelova Hercegovine u cilju formiranja
statuta, a onda proces registriranja
udruženja na državni nivo.
Ukoliko ima još
zainteresovanih proizvođača sira iz mijeha
sa područja Opštine Konjic, molimo ih da se
prijave u Savez poljoprivrednih udruženja –
stručnu službu, da bi popunili upitnike i
prijavili se kao proizvođači, tako da bi na
taj način mogli dobiti u budućnosti sve
potrebne informacije vezano za ovu temu.
Pravilnik
proizvodnje hercegovačkog sira iz mijeha
Član 1 – Ime proizvoda
Ime i oznaka je Hercegovački
sir iz mijeha.
Član 2 – Karakteristike
proizvoda
Hercegovački sir iz mijeha se
proizvodi od sirovog kravljeg, ovčijeg i
kozijeg neobranog mlijeka, te mješavine ovih
vrsta mlijeka u različitim omjerima, a koja
dolaze iz navedenog područja. Sir se
proizvodi tijekom cijele godine, ali varira
udio pojedinih vrsta mlijeka. Hercegovački
sir iz mijeha spada u polutvrdi sir. Kada se
izvadi iz mješine sir treba biti suh i u
obliku grudvica različite veličine. Okus je
umjereno slan i pikantan, tipičan za vrstu
mlijeka. Sirno tijesto je bijele do žućkaste
boje. Hercegovački sir iz mijeha
karakterističan je zbog zrenja u
životinjskim mješinama (ovčje), koje su
isključivo izrađene od kože ovce.
Član 3 – Područje proizvodnje
Hercegovački sir iz mijeha
proizvodi se na području cijele Hercegovine.
Mlijeko namjenjeno proizvodnji hercegovačkog
sira iz mijeha treba da potiče isključivo iz
navedenog područja. Dozvoljen je otkup
mlijeka, koje također mora biti iz opisanog
područja. Mlijeko mora poticati od životinja
čija je ishrana propisana članom 6. ovog
pravilnika.
Član 4 – Povijest
Prvi pisani dokument o
hercegovačkom siru iz mijeha potiče iz
vlaškog zakona u turskom tekstu, u defteru
za braničevski subašluk iz 1487/8. godine, o
davanju jednog katuna sandžak – begu (jedan
šator, jedan sir, tri konopca, šest ulara,
jednu miješinu sira i jednog
ovna) pokazuje da je to ranije morao biti
poklon od starješine katuna. Iz ovog
dokumenta se vidi da su u srednjem vijeku
značajnu ulogu odigrali vlaški katuni gdje
su se najviše gajile ovce, jer su za njih
postojali najbolji prirodni uslovi. Stoga
nije ni čudo da je u autohtonim mliječnim
proizvodima značajno zastupljen sir, koji je
spreman u ovčije mješine i na magarcima
dopreman na hercegovačke trgove ili u
dalmatinske gradove.
Član 5 – priprema mijeha
(mješine)
Mijehse priprema tako da se
nakon klanja životinje koža opere i obrije.
Mijeh se izvrne, posoli, zavežu se otvori,
napuše se i suši na zraku i/ili dimu. Nakon
završenog procesa sušenja mijeh se ispuše i
takav se čuva u sušnici ili frižideru. Prije
upotrebe mijeh je potrebno potopiti u vodu
da omekša, a nakon toga mijeh se može
isprati sirćetom (Nevesinje), rakijom (
Posušje i Široki Brijeg) ili bijelim vinom
(Kupres). Mijeh se također može pripremiti
na način da se potopi u surutku i ispere
vodom.
Dozvoljeno je koristiti
neobrijani mijeh u područjima gdje je to
tradicionalno (Posušje, Tomislavgrad, Kupres
i Široki Brijeg). Neobrijani mijeh se
priprema tako da se nakon klanja životinje
mijeh opere i osuši na zraku, a nakon toga
na dimu. Nakon sušenja unutrašnjost mijeha
se ispere vodom, a nakon toga rakijom. U
ovako pripremljene mješine trpa se sir.
Član 6 – Ishrana mliječne
stoke
Prehrana je isključivo
sastavljena od ispaše, svježe stočne hrane i
sijena prvoklasne kvalitete, a sve potiče iz
opisanog područja. U prehrani je zabranjeno
koristiti proizvode životinjskog porijekla,
silažu, te genetski modificirane proizvode
životinjskog i biljnog porijekla. Dozvoljena
je upotreba žitarica i mahunarki, a koje
potiču iz opisanog područja. Životinje u
proljeće potrebno je izvoditi na pašu čim to
klimatske prilike dozvole.
Član 7 – Karakteristike
procesa proizvodnje
Hercegovački sir iz mijeha
proizvodi se od sirovog i neobranog mlijeka.
Mlijeko za proizvodnju hercegovačkog sira iz
mijeha je dobiveno od jedne ili dvije muže
(večernja i jutarna) i mora se obraditi u
roku od 24 h od prve muže. Ako se mlijeko
obrađuje u roku od 12 h može se čuvati na
temperaturi 8 – 12 stepeni C. Mlijeko koje
će se obraditi nakon 12 h mora biti ohlađeno
na temperaturu od 4 stepena C. Mlijeko mora
biti ohlađeno na odgovarajuću temperaturu u
roku od 2 h. Sirovo mlijeko se filtrira kroz
višeslojne gaze, krpe ili filtere. Mlijeko
za zasiravanje zagrijava se na temperaturu
od 31 – 35 stepeni C. Za inokulaciju
mlijeka, eventualno, se može koristiti
mlijeko ili surutka od prethodne
proizvodnje. Za koagulaciju se koristi samo
animalno sirilo. Upotreba drugih aditiva je
zabranjena. Sirna masa se grubo izreže, a
zatim intenzivno miješa. Sirna masa se vadi
u krpe. Nakon toga gruda se umota u krpe i
cijedi pod pritiskom da se dobije oblik
pogače. Ocijeđene pogače (grude) slažu se,
cijele ili izlomljene, u plastične kante ili
kese (plastika za prehranu) i tako čuvaju do
ubacivanja u mijeh. Prilikom ubacivanja u
mijeh pogača se lomi ili reže na komade
veličine 8 – 10 cm, soli sa oko 3 % soli i
ubacuje u mijeh. Prilikom punjenja mijeha
sir se dobro nabije da ne bi ostali prostori
ispunjeni zrakom. Nakon punjenja mijeh se
dobro zatvori i zaveže. Zrenje sira traje
minimalno 2 mjeseca, a maksimalno 8 mjeseci
pod uslovom da se mijeh ne otvara (anaerobno
uslovi). Tijekom zrenja potrebno je
održavati mijeh, okretanjem i brisanjem, na
početku zrenja svaki dan, a kasnije rjeđe.
Zrenje mora biti na drvenim daskama (daske
od jele i jasena), u mračnim prostorijama
koje su isključivo namjenjene za tu svrhu.
Član 8 – Etiketa
Etiketa treba da sadrži puni
naziv sira, hercegovaćki sir iz mijeha, kao
i sve ostale oznake koje propisuje Zakon o
hrani (član 17, stav 2 i član 72; službeni
glasnik BiH 50/04), Pravilnik o opštem
deklarisanju ili ožnačavanju upakovane
hrane. Proizvođač je obavezan na etiketi
navesti vrstu, te omjer mlijeka, ukoliko se
radi o mješavini više vrsta mlijeka. Na
etiketi treba da bude naveden sadržaj masti
u suhoj materiji, koja kod ovoga sira mora
biti minimalno 45%, a sadržaj suhe materije
iznad 50%. Sir se može prodavati kao cijeli
mijeh ili porcionoisan u vrećicama. Mijeh će
biti žigosan i imati će određeni broj
“markica” kojima će se obilježavati
pojedinačna pakovanja iz tog mijeha.
Član 9 – Poštovanje zakonskih
uvjeta
Prilikom proizvodnje
hercegovačkog sira iz mijeha treba poštovati
higijensko – sanitarne uvjete. Sir sa
originalnim imenom “Hercegovački sit iz
mijeha” treba se pridržavati akta o
plasiranju na tržište i treba da bude
označen svojstvenom oznakom i kao takav mora
da poštuje ovaj Pravilnik proizvodnje.
:
Informacija o radu komisije za utvrđenje
brojnog stanja stoke
Farmere koji
se bave uzgojem ovaca, koza i goveda (uzgoj
rasplodnih junica) i koji su predali zahtjev
za federalni podsticaj u periodu od 01.05.
do 15.06.2008 godine, (za rasplodne junice
je postojao i jesenji rok do 25.9.2008.
godine) posjetila je komisija za brojanje
ovaca, koza i goveda i to po slijedećem
rasporedu:
ČETVRTAK
18.09.2008. GODINE SA
POČETKOM U 10.00 SATI
-
Bradina
-
Repovci
-
Gobelovina
PETAK
19 .09. 2008. GODINE SA POČETKOM U 10.00
SATI
-
Džepi
-
Vrdolje
-
Čuhovići
-
Lukomir
UTORAK
23. 09. 2008 GODINE SA
POČETKOM U 10.00 SATI
-
Borci
-
Glavatičevo
-
Grušča
SRIJEDA
24. 09. 2008. GODINE SA
POČETKOM U 10.00 SATI
-
Bjelimići I dio
ČETVRTAK
25.9.2008. GODINE SA POČETKOM
U 10.00 SATI
-
Spiljani
-
Dubočani
ČETVRTAK
2.10.2008. GODINE SA POČETKOM U 10.00 SATI
-
Bjelimići II dio
PONEDJELJAK
6.10.2008. GODINE SA POČETKOM
U 10.00 SATI
-
Buturović Polje I dio
UTORAK
7.10.2008. GODINE SA POČETKOM U 10.00 SATI
-
Buturović Polje II dio
UTORAK
14.10.2008. GODINE SA POČETKOM U 10.00 SATI
-
Bjelovčina, Orahovica, Kralupi, Barmiš,
Čelebići, Turija, Jošanica, Bijela,
Glavičine, Ovčari
Komisiju je
radila u sastavu :
-
Jozo Pavlović
-
Mujo Penava
Posjetili su
ukupno 165 farmera koji se bave ovčarstvom,
3 farmera koji se bave kozarstvom i 61
farmera koji se bave uzgojem rasplodnih
junica.
Originalne
zapisnike će komisija priložiti uz zahtjeve
koji su predati u navedenom roku.
Slijedeći
korak za farmere koje je obišla komisija je
da prikupe dodatnu dokumentaciju i da je
dostave u Savez poljoprivrednih udruženja
– stručnu službu najkasnije do 15.11.2008.
godine.
Dokumenta
koja trebaju dostaviti farmeri koji se bave
uzgojem ovaca i koza :
-
Potvrdu ovlaštene veterinarske organizacije
o zdravstvenom stanju životinje ( Obrazac
A/1-14);
-
Kopiju zapisnika USS – a, odnosno ovlaštenog
službenika o broju ovaca odnosno koza koja
ostaje u Savezu poljoprivrednih udruženja –
stručnoj službi;
-
Izjavu vlasnika da će postojeći broj
osnovnog stada zadržati u uzgoju naredne
dvije godine (izjava se popuni u Savezu
poljoprivrednih udruženja – stručna služba,
i ovjeri u Opštini);
-
Potvrdu nadležne kantonalne porezne uprave
da nema dospjelih, a neizmirenih poreznih
obaveza;
Dokumenta
koja trebaju dostaviti farmeri koji se bave
uzgojem goveda – rasplodnih junica :
-
U
slučaju proširenja vlastitog stada potvrdu
ovlaštene veterinarske organizacije (Obrazac
A/1-14), a za isporučene životinje kopiju
uvjerenja o zdravstvenom stanju životinje od
ovlaštene veterinarske organizacije u skladu
sa Odlukom o veterinarskoj
svjedodžbi;
-
Uvjerenje nadležne veterinarske organizacije
o izvršenom vještačkom osjemenjavanju i
utvrđenoj gravidnosti od najmanje tri
mjeseca;
-
U
Opštini ovjerene kopije certifikata imanja i
pasoša za životinje u skladu sa Pravilnikom
o obilježavanju;
-
Izjavu vlasnika da će junice zadržati u
vlastitom uzgoju naredne tri godine, (izjava
se popuni u Savezu poljoprivrednih udruženja
– stručna služba i ovjeri u Opštini);
-
Potvrdu nadležne kantonalne porezne uprave
da nema dospjelih, a neizmirenih poreznih
obaveza;
Savez
poljoprivrednih udruženja, odnosno UG
„Farmer“ Konjic dužan je dostaviti
Kantonalnom ministarstvu poljoprivrede,
vodoprivrede i šumarstva svu ovu
dokumentaciju do 20.11.2008. godine, a
Kantonalno ministarstvo PVŠ dužno je do
28.11.2008. godine istu dostaviti Federalnom
ministarstvu PVŠ.