Home
  O nama
  Pčelarsko društvo
  Proizvodnja povrća
  Udruženje voćara
  Udruženje FARMER


 

UG Brusnica
 
  Obavještenja
  Fotografije
  Kontakt
  Vijesti


Dobro Došli!

 

Datum:16.12.2010 godine


ČLANOVI UG “BRUSNICA” I ČLANOVI STRUČNE SLUŽBE SAVEZA POLJOPRIVREDNIH UDRUŽENJA NA EDUKATIVNIM RADIONICAMA ZA SAKUPLJAČE I PLANTAŽERE LJEKOBILJA


Članovi UG “BRUSNICA i članovi Stučne službe Saveza poljoprivrednih Udruženja učestvovali su na edukativnim radionicama za sakupljače i priozvođače ljekovitog bilja.

Na edukativnim radionicama učestvovali su svi članovi AgroMap Networka, Regija Hercegovina, čija je članica i UG “BRUSNICA” Konjic.
Edukativne radionice organizovalo je Udruženje poduzetnika i poslodavaca UPIP Žepče i Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara.

Prva radionica održana je u Mostaru u prostorijama Agromediteranskog fakulteta, dana 22.11.2010 godine. Na ovoj radionici predavač prof.dr.Nezir Tanović posebnu pažnju posvetio je kontrolisanom sakupljanju ljekovitog bilja, s posebnim osvrtom na zaštićene i ugrožene ljekovite biljne vrste na području BiH.Ova radionica je obuhvatala i veoma važan faktor u poljoprivredi: agroekološkie uslove i agrotehničke mjere u proizvodnji ljekovitog bilja

Edukativna radionica je nastavljena u Konjicu dana 06.12.2010 godine, tačnije u drvenoj sali Društvenog doma u Konjicu, koju su zbog aktuelne teme, a posebno kvalitetnog predavač.do posljednjeg mjesta ispunili proizvođači i sakupljači ljekovitog bilja. Na ovoj radionici govorilo se o postupcima i mjerama pravilnog i racionalnog sakupljanja i korištenja ljekovitog bilja kao i proizvodnji sjemena i sadnog materijala.
 Na edukativnoj radionici koja je održana u Konjicu, bilo je riječi i o proizvodnji povrća tačnije o kalemljenju povrća, što je posjetioce edukativne radionice jako zainteresovalo.
Predavač za ovu temu bio je mr.Omer Kurtović.
 Tri sata koliko je trajala radionica: predavanje , rasprava i odgovori na postavljana pitanja, bilo je malo da bi svi zainteresovani došli do prilike da postave pitanje i dobiju odgovor. Na radionici se govorilo I o mogućem otvaranju otkupne stanice za ljekovito bilje na području opštine Konjic, što je također članove UG “BRUSNICA”, proizvođače i sakupljače ljekovitog bilja jako zinteresovalo


Dana 14.12.2010 godine radionica je nastavila rad u Mostaru, sa još jednom aktuelnom temom za proizvođače i skupljače ljekovitog bilja: sušenje , zamrzavanje I podhlađivanje ljekovitog bilja o čemu se i govorilo na ovoj radionici..
Nastavak edukativnih radionica iz ove oblasti predviđen je za januar naredne godine u prostorijama zgrade opštine Konjic
 

 

design by::esso