Kulinarska tradicija i raznolikost flore i faune

Zbog visokog stepena različitosti ekosistema i pejzaža, kulturne raznolikosti i uticaja različitih civilizacija sa istoka i zapada, velikom broju originalnih oblika pasmina životinja i sorti biljaka, genetička raznolikost Konjica je nesagledivo bogata. Iz iskustva “domaće” proizvodnje razvila se specifična prizvodnja prehrambenih namirnica (turšija, “kisele” zimnice, osvježavajući napitci, pekmezi, bestilji…) i alkoholnih pića (hercegovačka grozda, rakija “šljivovica”, “himber” od domaćih jabuka, krušaka, šljiva…). U “tajnovitim” procesima od najkvalitetnijeg mlijeka bosanskih krava, ovaca i koza, sa ispaša bogatim aromatskim travama, nastali su autohtoni sirevi od kojih je u Konjicu i šire najpoznatiji Repovački sir. Posebna vrijednost su raznoliki tradicionalni proizvodi pekarstva, mljekarstva kao i proizvodnja različitih vrsta sira i kajmaka iz mjeha, koji su nastajali u različitim kulturnim sredinama kroz milenijum dugu multikulturnu tradiciju zajedničkog života.

Okusićete:
Hranu i pića kao direktne produkte raznolikog prirodnog ekosistema na području ukrštanja pet klimatskih zona.

Stranica udruženja